EKSKLUZIVNO: MINISTAR MEDVED održao tajanstveni sastanak s braniteljskim udrugama…Tema Kurikul povijesti…Veliki broj predstavnika udruga ogorčeno i neupućeno u temu!

Komu je u interesu da se ovaj put -opasno po hrvatsku povijest za nadolazeće generacije, poigra sa braniteljima kao kulisom, a posebice sa braniteljskim udrugama koje su bile zainteresirane za kurikul...

TOMO MEDVED
Podijeli

Jučer je, doznaje se od izvora bliskih Ministru u Ministarstvu hrvatskih branitelja, daleko od očiju javnosti održan tajnovit sastanak u prostoriji Ministarstva na temu kurikula, na kojem su (doznaje se!)sudjelovali Ministar Tomo Medved,državni tajnik Ivan Vukić,državna tajnica Nevenka Benić, Radovan Fuchs, Ante Nazor, dva predstavnika hrvatskih institucija -dok ovom tajnovitom sastanku nije nazočio nitko iz ministarstva obrazovanja, “navodno ih nisu ni zvali”. Sastanku su nazočili i predstavnici 20.-tak braniteljskih Udruga koje su bile zaintersirane za Kurikul, koji je ujedno bio i tema navedenog sastanka. Između ostalih, ovom za javnost zatvorenom i nepoznatom sastanku nazočili su predstavnici braniteljskih udruga-Đuro Glogoški, Zoran Maras, Sandra Šućurović, Zorica Gregurić, Vlado Marić, Krešimkr Maretić, Sesar predstavnik (HGZ)-Hrvatskog generalskog zbora,Tom Kačinari, Darko Katuša,itd…

Tema sastanka bila  je kurikularna reforma sa čijim sadržajem navodno nije zadovoljan ministar Medved pa je u svezi sa tim pozvao Radovana Fuchsa, posebnog savjetnika Andreja Plenkovića za kurikularnu reformu da isti informira Udruge branitelja u kojoj su fazi s reformom…

Sastanak se sveo samo na jednu točku i to da predstavnici Udruga do utorka, dok traje Javni poziv za popunjavanje kandidatima Radnih tijela za predmete, posebno povijest,hrvatski jezik,zemljopis. To radno tijelo brojilo bi četiri osobe.

Preporučili su da bi bilo dobro da branitelji imaju svoga predstavnika u Radnom tijelu koji zadovoljava zadane kriterije iz Javnog poziva, ali onih branitelja sa nacionalnom sviješću (koji bi kako se navelo, trebaju biti tvrdi i beskompromisni i borci za zaštitu Domovinskog rata, da se može biti sigurno da će Domovinski rat u predmetu povijesti biti vrednovan na pravi način. (To moraju biti dobro educirani i sposobni ljudi).

Neki od predstavnika Udruga su pokušali širili temu zbog problema cijelovitog sadržaja kurikula ali su vraćani od strane ministra Medveda koji ih je upozorio da se drže samo prijedloga kandidata za Radna tijela.

Mnogi su bili zatečeni i nepripremljeni za ovaj sastanak koji je sazvan u minut do dvanaest, jer bi se već u utorak sve trebalo znati i biti formirano…(ukoliko se već ne znaju kandidati!?)

Većina pozvanih Udruga nije niti znala da je raspisan Javni poziov pa su bili zatečeni i nepripremljeni, što je po svemu sudeći i bio cilj onog tko je sastanak sazvao…

Zanimljivo je napomenuti da je dr.Ante Nazor od strane nekih predstavnika udruga predlagan da on to preuzme, ali je on doznaje se, kaže pratio Javni poziv i već ima svoga kandidata te da on ne bi bio, iz samo njemu poznatih razloga.

U cijeloj ovoj priči jako je sporno sazivanje sastanka u polutajnosti ili “ilegali” i to uz objašnjenje da je to u “dobroj namjeri”(svi su nepripremljeni i nisu dovoljno upoznati s materijom!) da i branitelji imaju svoje predstavnike u Radnim tijelima koji su te struke.Kao da će se problem kurikula riješiti s jednim predstavnikom od četiri člana koja će biti u svakom Radnom tijelu po predmetima.

Dijelu nezadovoljnih predstavnika Udruga koji su zatečeni načinom pripreme i organizacijom ovoga sastanka je pojašnjavano da je to jedini način da se utječe na kurikul s čijim sadržajem nisu zadovoljni ni Medved i Fuchs. Nezadovoljstvo i skeptičnost su posebno iskazali neki predstavnici udruga u vezi rada institucija na kurikulu i pokušajem da se na ovome sastanku zadnji čas pokuša vatrogasnim mjerama zaštiti Domovinski rat na satovima povijesti.Visoki izvor navodi da su najglasniji nezadovoljnici koji su se usprotivili bili Sandra Šućurović, Zoran Maras,Đuro Glogoški ,Vlado Marić,Zorica Gregurić, dok su ostali ili neupućeni ili lojalni politici, iz samo njima ali i drugima jasnih razloga.

Pitanje svih pitanja je, da li je ovaj sastanak samo smokvin list da se kao nešto želi postići a unaprijed je već ministrica Divjak zabetonirala kurikule, naravno uz političko odobrenje predsjednika radne skupine za izradu kurikula Andreja Plenkovića

Radovan Fuchs navodi izvor-se nada da će on imati utjecaj na postavljanje bar jednog predstavnika od četiri člana na izbor Radnih tijela da bi se na taj način utjecalo na izbor sadržaja u predmetu, posebno povijesti.

Na sastanku je jedna osoba u više navrata upozoravala sve nazočne da se o ovom sastanku javno ne priča!/ Zašto? Gdje je tu transparentnost?/

Sve su na ovom sastanku pokušali prikazati kao nekakav domoljubni čin, rezignirano navodi visoki izvor blizak ministru hrvatskih branitelja, a poanta je ta da je Štromar nedavno na javnoj televiziji izjavio da HNS ima političku slobodu u izradi cjelovite kurikularne reforme koju im je dao , kako je rekao, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Tako da mistrica Blaženka Divjak njen HNS imaju od Plenkovića zeleno svijetlo da rade što žele. U to smo se svi mogli uvjeriti kad je na sav glas, čak i sa jumbo plakatima kontraverzni predsjednik HNS Ivan Vrdoljak govorio da je kurikularna reforma najveći uspjeh koalicijskog partnera (HNS-a) u Vladi Andreja Plenkovića.-OTKRIVAMO: Jesu li Plenković i Kusić (HAZU) znali za prevare i laži koje je o kurikulu plasirao Ivan Vrdoljak i Blaženka Divjak ili su ih namjerno prešutjeli?…

Stoga možemo očekivati i pretpostaviti , kako će nam izgledati neki od predmeta, posebice novija povijest iz obrambenog Domovinskog rata, zemljopisa i Hrvatskog jezika.-Divjak: “Nismo ukinuli geografiju i povijest, nego smo napravili program bez njih”…

Nije li ovo “posipanje pepelom” samog ministra i ministarstva koje je predugo šutilo dok je ministrica MZO Blaženka Divjak uz odobrenje predsjednika Vlade Plenkovića vozila šestom brzinom- da se na brzinu sve odradi i na taj način zadovolji svoje stranačke kolege iz HNS-a i neke druge vanjske čimbenike kojima i te kako smeta novija hrvatska povijest i to ona  pobjednička iz Domovinskog rata izvojevana uz ogromne žrtve nad srpskim i jugokomunističkim JNA agresorom.Tako bi se sve to svelo na nekoliko beznačajnih crtica iz te najslavnije hrvatske povijesti koja je u obrani od srpske agresije napokon nakon stoljeća i stoljeća pokušaja, ostvarila samostalnu, neovisnu i demokratsku državu Hrvatsku.

Samo po sebi nameće se pitanje, da li je to nepovjerenje u vlastitu stranku Medveda i Fuchsa?-Kako je Plenković zamislio kurikularnu reformu, Fucks: “Ministrica ne može meni ništa narediti, niti ja mogu išta narediti Ministrici”, savršena reforma školstva…

Što se zapravo može napraviti u samo nekoliko (dva radna dana!)? Ništa, ukoliko već sve nije pripremljeno, a sumnja se da je upravo tako!?

-KOLIKA JE TRŽIŠNA VRIJEDNOST AKADEMSKE DIPLOME I ZA KOGA HRVATSKA ŠKOLUJE VISOKOOBRAZOVANE KADROVE?

Komu je u interesu da se ovaj put -opasno po hrvatsku povijest za nadolazeće generacije, poigra sa braniteljima kao kulisom, a posebice sa braniteljskim udrugama koje su bile zainteresirane za kurikul (osim onih lojalnih politici- čast iznimkama). Nije li ovo samo dokaz da se čak i hrvatske svetinje prepuštaju slučaju te se sastanak za ovako važnu temu saziva samo dva dana prije realizacije, k tomu se poziva i one koji su potpuno neupućeni u kurikul i izradu cjelovite kurikularne reforme za koju HNS, kako je javno rekao Štromar, imaju političko odobrenje predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Nikako se oteti dojmu da sazivanje ovakvih tajnovitih sastanaka s tim tzv “glavnim braniteljskim udrugama i te kako podsjeća na onaj sastanak koji je ne tako davno sazvala Jadranka Kosor  i nakon tog sastanka se obznanilo da su “braniteljske udruge odlučile prodati 7% Ininih dionica”…Nastavak i posljedice se dobro znaju! Na pogreškama treba učiti a nikako ih ne ponavljati!

Napomena;

Braniteljski portal i Znanstveni tim Braniteljskog portala, objavio je niz tekstova o kurikularnoj reformi i posebice novijoj povijesti (Domovinski rat!) (https://mzo.hr/sites/default/files/dokumenti/2018/OBRAZOVANJE/Nacionalni-kurikulumi/povijest_nakon_recenzije_travanj_2018v3.pdf).upozoravajući hrvatsku javnost a posebice Udruge hrvatskih branitelja koje su nakon skoro dvije godine uzastopnih objavljenih tekstova održale jednu formalnu tribinu na tu temu(https://www.braniteljski-portal.com/javno-trazimo-od-ministricemzo-blazenke-divjak-zelimo-znati-tko-pise-udzbenike-povijesti).

M.M.Viribus Unitis


Vezane vijesti;

-OTKRILI SMO: UPOZORENJE SVIMA- U KURIKULU PREDMETA POVIJEST NEMA POVIJESTI DOMOVINSKOGA RATA!

Podijeli

Comments are closed.