EKSKLUZIVNI DOKUMENT: MIRO BULJ službeno pita premijera RH Andreja Plenkovića: Hoće li u novom kurikulu Domovinski rat počivati na saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu?

Miro Bulj postavio jako važno pitanje o Domovinskom ratu- što će Andrej Plenković odgovoriti?
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Tragom kontinuiranih objava i pitanja upućenih mailom i poštom ministrici MZO Blaženki Divjak od strane Uredništva Braniteljskog portala o novom kurikulu, a koja su naglašena na to- kako će se pisati novija Hrvatska povijest, posebice ona iz obrambenog Domovinskog rata, a na koje ministrica Divjak  nikada nije Uredništvu dala suvisli odgovor, uslijedila su mnoga pitanja od strane Hrvatskih branitelja i dijela hrvatskih intelektualaca upućena Braniteljskom portalu u kojima se veliki broj hrvatskih branitelja intelektualaca,  doktora znanosti i dr. zgraža nad netransparentnošću ministrice MZO Blaženke Divjak i sa velikom zabrinutošću se pitaju: hoće li novija hrvatska povijest o Domovinskom ratu biti bazirana na saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu?. Ili?

VAŽNO: OTVORENO PISMO Uredništva Braniteljskog portala predsjedniku vlade RH Andreju Plenkoviću…


Jedini koji je službeno danas uputio pitanje predsjedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću, za sada je saborski zastupnik Mosta- Miro Bulj, i sam hrvatski branitelj, dok svi hrvatski branitelji- saborski zastupnici o ovom šute iz “dobro znanih razloga”.Jednako tako šute i udruge hrvatskih branitelja koje su već davno trebale postaviti ovo pitanje ministrici Divjak, ali nisu iz samo “njima znanih razloga”.

Braniteljski portal jedini je u posjedu dokumenta koji je službeno od strane saborskog zastupnika NL.-Most- Mira Bulja upućen u Hrvatski sabor , a saborsko pitanje je naslovljeno na predsjednika Vlade RH, inače predsjednika povjerenstva za izradu kurikula.


Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj uputio je predsjedniku Hrvatske vlade Andreju Plenkoviću-dokument u prilogu.

HRVATSKI SABOR KLUB MOSTA NEZAVISNIH LISTA zastupnik Miro Bulj

U Zagrebu 9.1.2018.

PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA

Predmet: Zastupničko pitanje gospodinu Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske

-Poštovani, temeljem članka 140. Poslovnika Hrvatskog sabora upućujem gospodinu Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske:

ZASTUPNIČKO PITANJE

-Kao predsjednika Vlade Republike Hrvatske i osobu i formalno na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti pitam Vas, na temelju čega će se pisati udžbenici povijesti u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj? Konkretnije, hoće li Deklaracija o Domovinskom ratu, donijeta u Hrvatskome saboru, biti osnova za podučavanje razdoblja Domovinskoga rata te hoće li se sukladno tome Nacionalni kurikulum nastavnog predmeta Povijest dopuniti u točki 4.3. rečenicom: „Pritom se voditi Deklaracijom o Domovinskom ratu Hrvatskoga Sabora“?

Obrazloženje

-S obzirom na prisutne tendencije iskrivljavanja karaktera i uzroka Domovinskoga rata te relativizacije pojava tijekom Domovinskog rata, smatram da bi se trebalo na što čvršći način osigurati da se u nastavu povijesti rukovodi istinom o Domovinskom ratu, iskazanom u spomenutoj saborskoj Deklaraciji.

-Točka 4.3. prijedloga Nacionalnog kurikuluma predmeta Povijest, pod nazivom „Stvaranje samostalne Hrvatske i Domovinski rat“, nakon dopune sadržavala bi sljedeće: „Učenik istražuje procese oblikovanja samostalne hrvatske države nakon 1990. uključujući demokratizaciju, političku i gospodarsku preobrazbu hrvatske države i društva, Domovinski rat, ratne sukobe na (post)jugoslavenskom prostoru i uključivanje Hrvatske u međunarodne integracije. Pritom se vodi Deklaracijom o Domovinskom ratu Hrvatskoga Sabora. Naglasak je na razdoblju od početka Domovinskog rata do mirne reintegracije Podunavlja: na uzrocima rata, ključnim vojnim operacijama, mirovnim inicijativama, različitim iskustvima ljudi u ratu te vojnim i civilnim žrtvama rata. Učenik istražuje uzroke i posljedice navedenih događaja te analizira izvore uključujući osobna svjedočanstva suvremenika tih događaja.“

Autor/Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •