(EKSKLUZIVNE FOTO)TEROR U KOLIJEVCI RANOKRŠĆANSKE PISMENOSTI – SIRIJI -u ratu od 2011. uništeno ili oštećeno više od 120 kršćanskih sakralnih objekata

U Siriji - kolijevci ranokršćanske pismenosti, u ratu od 2011. uništeno ili oštećeno više od 120 kršćanskih sakralnih objekata...

Foto: Goran Šafarek
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

U Siriji – kolijevci ranokršćanske pismenosti, u ratu od 2011. uništeno ili oštećeno više od 120 kršćanskih sakralnih objekata…

 …Ciljanje kršćanskih sakralnih objekata je oblik zastrašivanja i raseljavanja kršćanske manjine u Siriji.

 Sirija je kolijevka ranokršćanske pismenosti, i poznato je da su Aramejci narod koji je nastavao dijelove današnje Sirije, Iraka…, te da je aramejski među prvim biblijskim jezicima, i jezik kojim je govorio Isus Krist. Zastrašujući je razmjer razaranja sakralnih kršćanskih objekata u osam godina rata u Siriji.

Promatrač ratnih zbivanja u Siriji povezan s oporbom izvijestio je da je u osmogodišnjem ratnog sukobu u zemlji oštećeno ili uništeno preko 120 kršćanskih vjerskih objekata, za što su odgovorne sve strane, piše AP news.

U izvješću se navodi da su neki od napada bili namjerni, poput skupine Islamske države koja je bagerima uništila drevni samostan Sveti Elian u provinciji Homs 2015. godine. Međutim, većinu oštećenja je uzrokovala borba, granatiranje ili rakete.

Kršćani su činili oko 10 posto predratne populacije u Siriji od 23 milijuna, koja je koegzistirala s muslimanskom većinom i uživala slobodu poštovanja pod vlašću predsjednika Bashara Assada. Većina je odselila u Europu u posljednjih 20 godina, s većim intenzitetom od početka ratnog sukoba. Otprilike polovina svih Sirijaca sada je ili raseljeno u inozemstvo ili je napustilo zemlju.

Izvješće je objavila Sirijska mreža za ljudska prava koja je registrirana u Ujedinjenom Kraljevstvu i čiji osnivač i predsjednik živi u Kataru. Ta grupa, koja prikuplja statistike o ratu, priopćila je da su vladine snage odgovorne za 60% od 124 dokumentirana napada otkad su borbe izbile u ožujku 2011. Ostatak su okrivili za militante IS, grupu povezanu s al-Qaidom, Hayat Tahrir al-Sham i druge frakcije naoružane oporbe.

Odmah je uslijedio komentar vlade, koji rijetko komentira izvješća stranih organizacija. “Ciljanje kršćanskih vjerskih mjesta je oblik zastrašivanja i raseljavanja kršćanske manjine u Siriji”, rekao je Fadel Abdul Ghany, osnivač i predsjedavajući SNHR-a.

U izvješću se navodi da IS stoji iza 10 napada na kršćanske objekte, od kojih je pet bilo u sjevernom gradu Raqqa, nekadašnjem glavnom gradu ekstremista. Ova grupa bila je poznata po raseljavanju i ubijanju kršćana na područjima koja je kontrolirala i oduzimala imanja. Najteže je pogođena sjeverna provincija Aleppo, sa 34 napada, 24 od strane pobunjenika i šest od strane vlade. Najveći broj napada vladinih snaga 27 od 29 bilo je u središnjoj provinciji Homs.

U Izvještaju SNHR-a također se krivi sirijske vladine saveznike Rusiju i Iran, ali nije precizirao koliko su napada oni izazvali.

Hrvati o ratnim strahotama u kolijevci ranokršćanske pismenosti  

Goran Šafarek, poznati biolog, publicist, dokumentarist i Hrvoje Ivančić, novinar, književnik i putopisac proveli su Siriji u proljeće 2016. godine deset dana kako bi snimali materijale za dokumentarni film o ratnih strahotama. Boravili su u Damasku, Alepu i Homsu.

Tom prigodom Goran Šafarek je dao intervju za glasilo Šibenske biskupije Mihovil, Br.27(14), a razgovor je vodio suradnik glasila, ugledni šibenski odvjetnik Branimir Zmijanović. https://issuu.com/petaralfirevic/docs/print_novi

Foto dokumentacija uništenih i oštećenih kršćanskih sakralnih objekata svjedočanstvo je ratnih strahota u kolijevci ranokršćanske pismenosti. 

 • Nožem oštećena ikona – sveta slika Isusova u samostanu u kršćanskom gradu Maolula. Uništenja su napravili pripadnici Al-Nusre prije bijega
 • Kršćanski sprovod i odar poginulim vojnicima kršćanima u Sirijskoj vojsci (Regularna tzv Asadova vojska)
 • U društvu vojnika regularne Sirijske vojske koji su muslimani – na tradicionalnom sirijskom doručku
 • U gradu Maloula, većinski kršćanski grad, gdje se još govori aramejskim jezikom, osobito se štuje lik BDM čiji kip dominira nad gradom.
 • Dječje igralište i u pozadini hotel u gradu Maloula, koje su u potpunosti uništili teroristi Al.Nusre
 • Djevojčice osnovne škole u kršćanskom gradiću Maloula, za vrijeme odmora

 Autor /Dr.sc. Ljiljana Zmijanović

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest − deset =