Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U cijelu Europu ovog tjedna stiže značajna promjena vremena – točnije toplinski val koji će u veći dio kontinenta donijeti iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Posebno visoke temperature očekuju se na sjeveru Europe, gdje bi mogao pasti i pokoji rekord.

Kako piše servis Severe Weather Europe, do sredine i kraja tjedna veliki dijelovi Europe bilježit će 7-10 Celzijevih stupnjeva više temperature od prosjeka za ovo doba godine. Očekuje se da će temperature rasti do 25 Celzijevih stupnjeva na području središnje Europe i Balkana, dok bi se u Španjolskoj i Portugalu mogle penjati i do 30 stupnjeva. Vikend bi mogao biti ekstremno topao u dijelovima Skandinavije – očekuje se da će biti i do 15 stupnjeva toplije od prosjeka!

U Hrvatskoj i do +26

Učinak toplinskog vala osjetit će se i u Hrvatskoj.

U unutrašnjosti će danas biti djelomice sunčano. Iz niskih oblaka moguća je rosulja ili slaba kiša, uglavnom u gorskim područjima. Na Jadranu pretežno sunčano. Vjetar će biti uglavnom slab, uz obalu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 13, na Jadranu od 14 do 19, a najviša dnevna od 17 do 22, u Slavoniji i duž obale između 21 i 26 °C.

Potrajat će…

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, za koju valja napomenuti da je izravan rezultat numeričkog atmosferskog prognostičkog modela Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) te se može znatno razlikovati od prognoza drugih računalnih modela atmosfere, odnosno od prognoza koje izrađuju prognostičari, čini se da će razdoblje iznadprosječne topline potrajati barem do kraja ovog tjedna, a moglo bi se nastaviti i početkom idućeg tjedna.

HRT javlja da će od sutra u unutrašnjosti biti stabilno. Bit će djelomice ili pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. U srijedu i četvrtak ujutro mjestimice magla, koja se ponegdje može i dulje zadržati.

Na Jadranu od sutra pretežno sunčano i danju ugodno toplo s dnevnom temperaturom zraka uglavnom od 22 do 25 stupnjeva. U noći i ujutro puhat će slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadnjak, a u četvrtak prolazno jugo.

Dakle, još danas će mjestimice biti kiše i pljuskova, a zatim nas od sutra očekuje većinom sunčano i danju ugodno toplo vrijeme.

Vakula: Toplo kao rijetko kada

I meteorolog Zoran Vakula najavio je u svojoj prognozi da dolazi period iznadprosječne topline koji će dugo trajati.

“Sljedećeg tjedna, a vjerojatno i dulje, srednja najviša temperatura zraka bit će ponovno među najvišima u povijesti mjerenja za doba godine, a neka osobita svježina izostat će i tijekom noći i jutra. I premda vjerojatno neće biti i rekordno visoka, srednja temperatura zraka prva dva, vjerojatno i tri listopadska tjedna pridonijet će održanju srednje temperature zraka dosadašnjeg dijela godine među najvišima u povijesti mjerenja.

Ostvare li se dugoročne prognoze barem prosječne temperature mjeseci do kraja godine, što je sve vjerojatnije, i srednja temperatura cijeke 2018. godine bit će među najvišima u povijesti mjerenja, a ponegdje vjerojatno i najviša. I to ne samo u primjerice Splitu i Dubrovniku, gdje je već dosadašnji dio godine rekordno topao, nego i u nekim drugim mjestima, pa i sa znatno duljim nizom mjerenja, još od sredine XIX. stoljeća, kao primjerice u Osijeku, Hvaru, Gospiću i na zagrebačkome Griču”, napisao je Vakula.

H.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − devet =