(VIDEO) Državno sudbeno vijeće (DSV) uzrok nedostatka samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti

Državno sudbeno vijeće dužno je osigurati samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, regrutirati napredovanje, odgovornost i stegovne postupke, ali i sudjelovati u osposobljavanju i usavršavanju sudaca. S obzirom na svoj sastav, ono nema te kapacitete i ne osigurava neovisnost....

Hrvoje Jelavic/PIXSELL /ilustracija
Podijeli

Transparency International Hrvatska (TIH) u subotu je priopćio da povodom ogromnog nezadovoljstva građana presudom u Šibeniku, ali i izostanka reakcije u slučaju prikupljanja humanitarne pomoći preko udruga smatra da je Državno sudbeno vijeće po svom sastavu i nadležnostima uzrok nedostatka samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Sutkinja-Ovo nije SPRDAČINA-drži predavanje novinarima-HRT

“Državno sudbeno vijeće dužno je osigurati samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, regrutirati napredovanje, odgovornost i stegovne postupke, ali i sudjelovati u osposobljavanju i usavršavanju sudaca. S obzirom na svoj sastav, ono nema te kapacitete i ne osigurava neovisnost. Od 11 članova, njih sedam su suci na čiju smo netransparentnost izbora ukazivali početkom 2015. kada je TIH tražio poništavanje izbora zbog propusta u transparentnosti postupka. Posljedica je spolna i regionalna diskriminiranost – tada je izabrana jedna sutkinja i šest sudaca iz Zagreba i Splita”, ocijenili su iz TIH-a.

Također ističu kako se dva člana DSV-a imenuju iz redova pravne struke, a dva su saborski zastupnici (po jedan iz vlasti i oporbe).

Izrečeno u Hrvatskom Saboru-javnosti-HRT

“Sustav mora počivati na odvojenosti i neovisnosti pojedinih stupova vlasti kako bi se osigurala učinkovitost i odgovornost, a toga u ovom tijelu nema. Tim više, predsjednik Istražnog povjerenstva za Agrokor ujedno je i član ovog tijela. Kako je to moguće?”, upitala je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Autor-Hina


Podijeli

Comments are closed.