Država joj isplatila odštetu, a sad traži povrat s kamatama…

Ona je, naime, podnijela tužbu protiv RH smatrajući da su joj oca tijekom Oluje ubile hrvatske snage, vojska ili policije, a da je on tada bio civil, potražujući odštetu od RH. U travnju 2010. godine na Općinskom sudu u Korenici donijeta je nepravomoćna presuda u korist RH, koja je godinu kasnije preinačena na Županijskom sudu u Karlovcu, a njome je naložena isplata odštete...

ilustracija
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

RH provela je reviziju slučaja 2015. godine, a na temelju nje u žalbenom postupku je Vrhovni sud preinačio presudu Županijskog suda u Karlovcu te je potvrđena prva presuda iz Korenice, koja nije išla u korist tužiteljice.

Općinski sud u Gospiću svojom nepravomoćnom presudom naložio je jednoj stanovnici Like da Republici Hrvatskoj mora vratiti 252.000 kuna te platiti 10.000 kuna sudskih troškova, piše KAportal. Zanimljivo je što je istoj ženi Republika Hrvatska isplatila 132.000 kuna odštete (koja je s kamatama i troškovima postupka narasla na tih 250.000) za smrt oca u vojno-redarstvanoj akciji Oluja, te sada traži taj novac natrag.

Ona je, naime, podnijela tužbu protiv RH smatrajući da su joj oca tijekom Oluje ubile hrvatske snage, vojska ili policije, a da je on tada bio civil, potražujući odštetu od RH. U travnju 2010. godine na Općinskom sudu u Korenici donijeta je nepravomoćna presuda u korist RH, koja je godinu kasnije preinačena na Županijskom sudu u Karlovcu, a njome je naložena isplata odštete.

Općinski sudu Gospiću proveo je ovrhu, jer je ovršni postupak tužiteljica dobila u svoju korist na Općinskom sudu u Kninu, pa su sredstva na njezin račun sjela prisilno. Zbog proteka vremena i  kamata, kao i troškova postupka, odštetni iznos gotovo se udvostručio.

No, Republika Hrvatska provela je reviziju slučaja 2015. godine, a na temelju nje u žalbenom postupku je Vrhovni sud preinačio presudu Županijskog suda u Karlovcu te je potvrđena prva presuda iz Korenice, koja nije išla u korist tužiteljice.

– S obzirom da je ovrha provedena na temelju odluke koja je preinačena, nastala je obveza vraćanja – zaključuje Vrhovni sud u svojoj presudi.

I.V.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •