DRAMA U CENTRU SPLITA Optuženik za ubojstvo svoje trudne djevojke pobjegao pravosudnim policajcima, čula se i pucnjava

Prijeti mu 40 godina zatvora...

Podijeli

Pravosudnim policajcima pobjegao je Branimir Čaleta kojemu se na Županijskom sudu u Splitu sudi zbog ubojstva Ukrajinke Ganne Kitaeve. Čaleta je na sud doveden s Bilica i na rukama je imao lisice…

Pobjegao je u trenutku dok su ga policajci htjeli uvesti u vozilo pravosudne policije. U znak upozorenja pravosudni su policajci pucali u zrak. U potragu su uključene sve policijske snage. Građani su, kako se doznaje, policiji dojavili da je viđen u blizini Turske kule, a na terenu je policija s potražnim psima.

Bijeg Čalete potvrdio je za HRT Dinko Mešin, sudac i glasnogovornik županijskog suda u Splitu. Rekao je da je u zgradi suda bilo sve u redu, a da se onda dogodio bijeg kod ulaska u kombi.

– Mislim da su u pratnji bila s njime dva pravosudna policajaca koja su ga izvela iz zgrade suda. O detaljima bijega rekao je kako se za to mora pitati Upravu za zatvorski sustav.

Dodao je kako su prema njegovim informacijama dvojica pravosudnih policajaca odmah krenula za njim, a također ima se pridružio i treći iz zgrade suda.

– Bjegunac je pobjegao preko parkinga koji se nalazi iza zgrade suda i u potragu se uključila i temeljna policija, rekao je Mešin.

Apel policije

Policija je potvrdila događaj i rekla da je u 12.10 u splitskoj Gundulićevoj ulici muškarac koji se nalazio pod nadzorom pravosudnih policajaca pobjegao zbog čega poduzimaju mjere traganja.

– Muškarac je odjeven u majicu kratkih rukava na plavo-bijele pruge, jeans hlače i tenisice. Visok je oko 180 centimetara i slabije je tjelesne građe, izvijestila je policija moleći građane da ih, ako ugledaju bjegunca, obavijeste na broj telefona 192.

– Policija intenzivno traga za Branimirom Čaletom. Primarna zadaća policije je pronalazak ovog muškarca i sve raspoloživa snage su na terenu. Tražit ćemo ga sve dok ga ne pronađemo i odvedemo ponovno u zatvor, rekla je Antonela Lolić, glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske.

Dodaju i da je o bijegu istražnog zatvorenika upraviteljica splitskog zatvora bez odgode obavijestila policiju radi raspisivanja tjeralice, kao i nadležni sud i Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Dodala je da građani samo dojave informaciju o Čaleti, a da će policija preuzeti postupanje prema bjeguncu. Nije željela otkriti informaciju je li bjegunac naoružan.

Teško ubojstvo trudne djevojke

Čaleti se sudi za teško ubojstvo svoje tada godinu dana starije djevojke Ganne Kitaeve, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Ubojstvo se dogodilo u rujnu 2013. u hostelu “Minora” u Dnjepropetrovsku. Prijeti mu 40 godina zatvora.

Teško ubojstvo trudne djevojke

Čaleta uz hrvatsko ima i slovačko državljanstvo, a nakon ubojstva je pobjegao. U listopadu 2013. za njim je ukrajinski Interpol izdao međunarodnu tjeralicu. Nakon istrage optužnicu je protiv Čalete podignulo Splitsko tužiteljstvo. Uhićen je 5. srpnja 2019. na Rabu, gdje je radio kao konobar.

Neslužbeno se doznaje kako za Čaletom traga stotinjak policajaca i to ne samo temeljnih već i onih u civilu kojima pomažu svi raspoloživi psi, a osim Splita koji se “češlja” kvart po kvart, ovisno o dojavama građana, policija je i na svim izlazima iz grada.

Prisutni su i na cestama koje vode u okolne gradove i općine. Kako ne bi pobjegao van granica Hrvatske odmah je izdana tjeralica i upozorenje graničnim postajama s Bosnom i Hercegovinom i ostalim zemljama u okruženju.

Još se uvijek pouzdano ne zna je li Čaleta imao pomagača kada je uspio tako brzo umaknuti policiji, javlja HRT-VIDEO-OVDJE

D.K.


Podijeli