Dragovoljno vojno osposobljavanje 28. naraštaja ročnika, od čega 173 ročnika i 26 ročnica

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih programom obuke i ocjenjivanja...

Podijeli

Obuku je započelo 199 ročnika, od čega 173 ročnika i 26 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju…

U Bojni za temeljnu vojnu obuku, Središta za obuku pješaštva i oklopništva, Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, Hrvatske kopnene vojske u Požegi u petak, 2. listopada 2020. godine započela je obuka 28. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH.

U ovom naraštaju prihvaćeno je 199 ročnika, od čega 173 ročnika i 26 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Služenje je započelo prihvatom, potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih programom obuke i ocjenjivanja.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade “Hrvatske vojske” u Požegi, a druga faza obuke provodi se također u vojarni u Požegi, Logističkom vježbalištu “Glavica” i na strelištu “Novo Selo” u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna, te treća faza obuke u trajanju od tjedan dana provodi se ponovo u vojarni 123. brigade “Hrvatske vojske” u Požegi.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz slijedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba, tjelovježba i psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Prihvat ročnika odvijao se sukladno propisima epidemiološke službe.

Završetak obuke i otpust ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju planiran je 26. studenog 2020. godine.

Obuku je započelo 199 ročnika, od čega 173 ročnika i 26 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju | Foto: HKoV/Ž. Raguž

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2020. godine oko 9000 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje, donosi MORH-VIŠE-FOTO-OVDJE.

M.M.


Podijeli