Dragovoljac Domovinskog rata: Nijemac Peter Dlaka pripadnik novogradiške 121. brigade HV-a preživio je ranjavanje sa PROM 1! Peter se nastavio boriti za slobodu Hrvatske!

Njemac Peter Dlaka ranjen je od mine PROM 1-Imao je veliku sreći što je preživio. Hvala mu!
Podijeli

Nijemac Peter Dlaka pripadnik novogradiške 121. brigade HV-a, snimljen nakon ranjavanja kod Širinaca (Psunj) nekoliko kilometara od Nove Gradiške…

Preživio je ranjavanje sa PROM1 i nastavio se dalje boriti za Hrvatsku-Peter Dlaka-Foto-facebook

Peter je ranjen od odskočne mine PROM 1, te je zapravo imao mnogo sreće što nije ostao trajni invalid. Naravno, Peter se nastavio boriti za slobodu Hrvatske kao pripadnik HV-a i HVO-a, a danas je i stanovnik zapadne Slavonije, koju je branio, potom oslobađao, ali ne kao neki samo 1995., nego već i 1991. u javnosti premalo cijenjenim oslobodilačkim operacijama: Orkan 91, Otkos 10 i Papuk 91. Hvala mu!

Pišr-Tomislav Šulj


Za one koji neznaju kakva i koliko je opasna je mina PROM 1

PROM 1 je protupješačka odskočna i rasprskavajuća mina…

Nagazom ili potezom na nju, ona odskače do visine 40-80 cm od tla i ubija sve u krugu 50 metara. PROM-1 je relativno teško uočiti jer osim zvjezdastog upaljača postavljenom na vrhu mine za nagaz, većina tijela mine je ukopana i zbog toga nije ili je jako teško vidljiva.

Pirotehničarima stvara problem opasan po život 

Premda mina sadrži poprilično metala, pa se lako može detektirati detektorom za metal, razminiravanje na takav način je opasno jer mahanje glavom detektora po površini može lako doći do udara sa zvjezdastim upaljačem ili poteznom žicom, što rezultira eksplozijom mine. PROM-1 minu je problematično deaktivirati sigurno. Razlog tome je kada je duže vremena mina izložena atmosferalijama, upaljač mine postane nastabilan, te pirotehničari pribjegavaju uništavanju ove mine na licu mjesta, detonirajući eksploziv uz samu minu.

Mina obično, ali ne baš uvijek, bude postavljena na poteznu žicu za aktiviranje duljine 6 metara da bi se proširilo područje aktiviranja. Pirotehničari pronalaskom žice i njenim praćenjem do izvora “lako” pronalaze minu, ali je dodatna opasnost u svemu što je vrlo moguće da su i druge mine postavljene duž istog područja. Ista “promovka” može biti “osigurana” drugom minom kao na primjer PMA-3, PMN ili nekom sličnom minom koja može biti ukopana ispod iste, tzv sendvič – kao i kod protutenkovskih mina koje bi se ukopavale jedna ispod druge i samim tim imale strašnu razornu moć sa svojih 5,5 kg prešanog visokobrizantnog eksploziva…

M.M.


Podijeli