Korupcija je Hrvatskoj nanijela trajnu štetu…!

ilustracija
Podijeli

Povodom najnovije afere oko krađe plina u naftnoj kompaniji Ini, dr.sc. Davorka Budimir predsjednica Transparency Internationala dala je intervju za narod.hr.

Ovdje prenosimo dio razgovora.

 

‘To više i nije afera’

Na upit o otkriću korupcije i pljačke u Ini kojom je ta kompanija oštećena za više od milijardu kuna, te kolika je odgovornost aktualne vlasti, dr. sc. Davorka Budimir kaže kako ovo čak više ne bi niti nazvala aferom, jer ta riječ više u hrvatskim prilikama nema smisla.

“Skandal ili afera podrazumjeva događaj ili ponašanje koje predstavlja povredu zakona ili običaja te izaziva zgražanje i osudu cijele ili većeg dijela javnosti. Prvo su uslijedile reakcije političkih aktera i nositelja vlasti koji uglavnom prebacuju odgovornost i koriste ju za osobne obračune. Od prvih reakcija koje su impulzivno tražile brzu reakciju do danas kada u javnom prostoru svjedočimo relativiziranju razmjera i štete koja je prouzročena” – analizira dr. sc. Budimir, te nastavlja:

‘Građani su apatični’

“Istovremeno je izostala reakcija građana, a ona pokazuje da se pojedinac osjeća razočarano, prevareno i apatično. To je reakcija bolesnog društva u kojem se očekuje da će oni koji su uzrokovali probleme, poticali nepravilnosti ili ih zataškavali biti u stanju riješiti posljedice zbog kojih ćemo trajno ostati siromašno i nepravedno društvo. Za ovu aferu odgovorna je aktualna vlast, ali pri tome mislim i na one koji su na pozicijama vlasti, ali i svih onih koje se nalaze u oporbi i to na svim razinama od lokalne do nacionalne.

Jednaka je odgovornost i HDZ-a i SDP-a koje su na vlasti trideset godina, ali još veća svih onih pojedinaca, malih stranaka ili stranačkih satelita. Oni su s osvajanjem pozicija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti prihvatili uobičajene modele ponašanja, djelovanja i privilegija, a izostao je osjećaj odgovornosti za ono što su učinili ili su svojim neznanjem propustili učiniti”, ističe dr. sc. Budimir…

pročitati na stranicama narod.hr!

Više na linku: https://narod.hr/hrvatska/dr-sc-budimir-za-narod-hr-korupcija-je-hrvatskoj-nanijela-trajnu-stetu-cije-posljedice-nece-moci-biti-sanirane-u-duzem-buducem-razdoblju

Izvor: narod.hr


Podijeli