DR Herman Vukušić; A ČEMU SLUŽI ISTANBULSKA KONVENCIJA?…Kome treba taj igrokaz?

Danas ja postavljam sebi (i svima mama) pitanje zašto smo mi uopće potpisali Istanbulsku konvenciju ako premijer Plenković nakon sastanka sa Jelenom Veljačom obećaje sve ono što je u samoj Konvenciji već sadržano, a Konvencija je preko pola godine na snazi?...

Facebook
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

U subotu je u Zagrebu održan veliki prosvjed protiv obiteljskog nasilja u organizaciji inicijative #Spasimekoju je na društvenim mrežama pokrenula spisateljica i kolumnistica Jelena Veljača, a na koji se odazvalo nekoliko tisuća ljudi, piše dr Herman Vukušić na

Facebooku...

Na prosvjedu je bio i premijer, Andrej Plenković, koji je vrlo vrzo potom organizirao i sastanak sa predstavnicima inicijative. Sastanak se održao u Banskim dvorima, a trajao je puna dva sata.

Nakon sastanka, premijer Plenković poručio je kako će se: “u sklopu kratkoročnih mjera do kraja ove godine otvoriti dežurni telefon za žrtve nasilja i u šest županija, koje ih još nemaju, otvoriti sigurne kuće, dok je u sklopu srednjoročnih mjera najavio izmjene zakona sa strožim kaznama…Telefon će raditi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu te će biti dostupan svima…U radnu skupinu za izmjenu zakona bit će uključeni i predstavnici inicijative #Spasime… Zakoni koji će doživjeti izmjene su Kazneni zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji”.

Samo prvo lice inicijative #Spasime, Jelena Veljača, nakon prosvjeda izjavila je kako bi se ministrica Murganić trebala osjećati “užasno zbog toga što se žrtve nasilja obraćaju njoj na društvenim mrežama, a ne sustavu koji bi ih trebao štititi”.

Bez namjere da kritiziram dobronamjernost svih onih koji žele pomoći žrtvama nasilja, ili da obeshrabrim same žrtve da o svojim iskustvima govore, dozvoliti ću sebi dvije opaske o prethodno napisanim činjenicama.

Prvo, slušajući premijera Plenkovića, pitam se čemu je Hrvatskoj uopće trebala Istanbulska konvencija?

Da podsjetim, Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji međunarodni je ugovor sastavljen pod okriljem Vijeća Europe, koji je potpisan 11. svibnja 2011. u Istanbulu, zbog čega je poznat još i kao Istanbulska konvencija.

Po svojoj definiciji, Konvencija je dokument koji “donosi pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji te obvezuje sve države koje su je ratificirale da žrtvama pomognu pri oporavku, osiguraju pravnu i psihološku pomoć, ubrzaju otvaranje skloništa za žene i djecu i financijsku pomoć, kao i pomoć pri pronalasku mjesta za stanovanje i zapošljavanje”.

U Hrvatskoj je Konvencija ratificirana prije skoro godinu dana, nakon višemjesečnih prijepora u javnosti, poglavito po pitanju rodnih definicija sadržanih u Konvenciji. 

Prilikom ratifikacije u Saboru za Konvenciju je glasovalo 110 zastupnika, dva su bila suzdržana, a trideset protiv. Vlada je tada poručila kako je “bit Istanbulske konvencije spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, a njenim potvrđivanjem osnažit će se pravni, institucionalni i financijski okvir radi suzbijanja neprihvatljivog i društveno kažnjivog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”.

Danas ja postavljam sebi (i svima mama) pitanje zašto smo mi uopće potpisali Istanbulsku konvenciju ako premijer Plenković nakon sastanka sa Jelenom Veljačom obećaje sve ono što je u samoj Konvenciji već sadržano, a Konvencija je preko pola godine na snazi?

Kome treba taj igrokaz?

S druge pak strane, gospođa Veljača treba imati na umu da se među onima koji koriste njezin forum na društvenim mrežama nalazi i nemali broj onih koji su POČINITELJI nasilja, a predstavljaju se kao žrtve sustava. Ovo je potencijalno opasan fenomen koji se može koristiti za manipulaciju javnog mijenja upravo protiv onih koji rade sa žrtvama obiteljskog nasilja i ako se Jelena Veljača želi i dalje ozbiljno baviti društvenim aktivizmom, o tome ubuduće mora voditi računa, napisao je na svom Facebooku dr.Herman Vukušić.

M.M.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

71 KOMENTARI

 1. Istambulska konvencija služi da netko ubire kune šta če nam zakoni kad imamo na silu uvedenu Istambulsku konvenciju za koju su tri ministra pala kako laže ne možeš ga uhvatiti ni za rep n za glavu sad tim ženama laže kako če predložiti novi zakon a zašto novi zakon kad ima Istambulsku konvenciju ili možda kako sam naveo da je istambulska samo izvlačenje novca i ništa više toga je i on svjestan pa predlaže nove zakone

 2. Neki ljudi koji cijeli zivot puše fore a nisu imali naklonosti,pa ju sada traze.Čudi me da vladajuci jos nisu procitali tekst te uzasne i zloglasne konvencije,ali je bitno da sunjenim donosenjem sablažnjavali hrvatski narod.Kakve su to sada spletkarije pred narodom,kao da nam je ptica mozak popila pa se ne sjećamo protesta protiv iste.

 3. Ovo je puno važnije od svakeHaśke presude Svaka spiša može Hr vladu za nos povuć Vjerovatno nemogu sami vladat Uvjek nekiPupavci ili pupavice samo normalna Hrvata čvrsta nigdje ako se negdje pojavi odmah je neki vanzemaljac uuusstaaašaa pha

 4. Sistem da se iz proračuna izvuče novac poreznih obveznika! Opet neka nova udruga koja će isisati godišnje nekoliko milijuna poreznih obveznoka! Bože moj, pa dokle? Čemu onda zakoni i još tzv istambulska?

 5. Sta ova novo srpska ziteljica ima sa Hrvatskom? Koji k… ova “februarka” sada ordinira po Hrvatskoj? Neka organizira “prosvede” po pasaluku tako. Aaaa ne ne, ne moze. Jer bi je poslali u tri pm ustaske. A ona njihova cetnikusa. Sta ce sad?

 6. Valjda ste shvatili bar vi koji ste za istanbulsku da to nikakve veze nema sa obiteljskim nasiljem nego iskljucivo za pedofile i homoseksualce da mogu slobodno provodit svoju bolesnu volju, umjesto da ih se ljeci. Do kraja godine ce rijesit neke stvari sto znaci jos mjesecima zrtve trpite a onda cete se imat kome obratiti, to se rjesava odmah! Sramota!

 7. Doktore? KOME treba taj igrokaz? JELENI FEBRUARKI i samo njoj!!! Isključivo radi njezine samopromocije i ako bi se, molim lijepo, dala izvući koja ustaška kunica iz državnog proračuna… Pa pogledajte samo ovu sliku – TKO je u prvom planu? Samo da ne skoči na stol – NU MENE! 😛

 8. Ma briga nju za zlostavljanje žena i ostalo. Boji se ona za sebe da ne bi bila zaboravljena u javnosti. Pogledajte samo njenu facu kako se okrenula prema kameri da ne bi slučajno bila van kadra. “glumica”

 9. Evo čemu služi: jedna beogradska flundra iz nekakve besprizorne udruge zapovijeda Predsjednici i premijeru i daje im zadaće. I još će ih nadzirati i davati packe ako joj nešto nije po volji. to je Istambulska.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 6 =