Dosuđena najveća odšteta za liječničku pogrešku u Hrvatskoj: Riječki KBC mora isplatiti milijunski iznos pacijentici koja je ostala doživotni invalid…Riječkom KBC-u ugroženo daljnje djelovanje.Ministar Kujundžić komentirao presudu…

TREBALA JE TO BITI RUTINSKA OPERACIJA...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Odvjetnik oštećene kaže kako njegova klijentica uopće nije dospjela na operaciju, jer je tijekom uvođenja u anesteziju došlo je do liječničke pogreške koja je ostavila katastrofalne posljedice po njezino zdravlje…

Riječki KBC mora isplatiti čak pet milijuna i šesto tisuća kuna 56-godišnjoj pacijentici koja je zbog liječničke pogreške postala doživotni invalid, objavio je danas Jutarnji list.

Odluku je donio Županijski sud u Rijeci, nakon sudske parnice koja je trajala punih trinaest godina, a radi se o najvišoj dosuđenoj odšteti dosad u Hrvatskoj.

Riječ je o slučaju iz 2006. godine, kada je tada 44-godišnjakinja u KBC-u trebala obaviti rutinsku operaciju polipa maternice i ciste na jajniku. Operacija nikada nije obavljena, a žena, danas 56-godišnjakinja, snosi teške posljedice liječničke pogreške koja joj je uzrokovala oštećenje mozga,javlja HRT.

Riječki KBC 56-godišnjakinji, koja je zbog liječničke pogreške ostala doživotni invalid, mora isplatiti 5,6 milijuna kuna.

Oštećenoj pacijentici i njezinoj užoj obitelji dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milijun kuna, a KBC će, osim toga, morati pacijentici do stjecanja prava na starosnu mirovinu plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko pola milijuna kuna.

Na Županijskom sudu u Rijeci nakon 13 godina okončana je sudska parnica u kojoj je dosuđena najviša odšteta u neovisnom hrvatskom pravosuđu.

Iz KBC-a u Rijeci potvrdili su pravomoćnost presude.

Greška anesteziologa

Pacijentica se prijavila u riječki KBC na rutinsku operaciju, a u komi je provela 2 mjeseca.

Zakazana operacija nikada nije obavljena jer je prilikom uvođenja u anesteziju napravljena liječnička pogreška – dvije anesteziologinje nisu pacijenticu uspjele intubirati, već je to za rukom pošlo trećem liječniku, koji je ženi doslovno spasio život. Tijekom bezuspješnih pokušaja da se pacijentica intubira, njezin je mozak bio bez kisika, što je uzrokovalo teško neurološko oštećenje mozga.

“Liječnička pogreška u konkretnom slučaju sastojala se u nedovoljnom stupnju umješnosti i vještine prve anesteziologinje koja je izvodila neuspješno uvođenje u anesteziju i također neuspješnu intubaciju, a to je sve zapravo dokazao treći anesteziolog, koji je intubaciju uspješno obavio te spasio život pacijentici. Siguran sam da je menadžment KBC-a u suradnji s njihovom anesteziološkom strukom vrlo lako mogao i sam doći do navedenog zaključka i bez desetogodišnjeg spora, brojnih vještačenja i plaćanja visoke odštete”, rekao je odvjetnik oštećene Josip Mađarić za  Jutarnji list.

Riječkom KBC-u ugroženo daljnje djelovanje

Dogovorili smo sa odvjetnikom pacijentice da se odšteta nekako prerasporedi i plaća se u ratama jer bi rad i djelovanje KBC Rijeka došao u pitanje, poručili su iz KBC.

Obročna isplata

Odvjetnik oštećene, Josip Mađarić, rekao je kako je presuda donesena prije dvadesetak dana, a na pitanje jesu li zadovoljni naknadom kaže kako su kamate i sudski troškovi gotovo dosegli iznos glavnice.

– To se može promatrati i kao svojevrsna kazna KBC-u za nespremnost na nagodbu i pokušaj iscrpljivanja pacijentice dugogodišnjim vođenjem spora. Siguran sam da bi u ovom slučaju pacijentica pristala na bitno manji iznos naknade štete da je prihvaćena naša inicijativa za nagodbu – kaže Mađarić i dodaje kako ih je bolnica zamolila da pristanu na obročnu otplatu odštete jer bi, prema riječima odgovornih u KBC-u, jednokratna isplata ovako visoke odštete ugrozila poslovanje i funkcioniranje bolnice.

Ministar Kujundžić komentirao presudu

Ja sad ne mogu govoriti o pravnim procedurama, ali ako je tako presuđeno odšteta se treba isplatiti, rekao je Kujundžić za HRT.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 4 =