DORH DONIO ODLUKU:Donesena presuda Penavi za objavljivanje snimke djece koja sjede za vrijeme himne

PALA PRESUDA...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazneno je prijavljen zbog videa koji je objavio na svojoj press-konferenciji na kojoj je rekao kako je u Vukovaru još prisutna velikosrpska politika. Snimka objavljena u siječnju ove godine prikazuje djecu srpske nacionalnosti koja nisu ustala prilikom intoniranja Hrvatske himne.

Sporni je video objavljen i na službenim stranicama grada Vukovara, a maknut je na inicijativu pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat-Dragičević.

Kako navodi 24 sataDržavno odvjetništvo odbacilo je navedenu prijavu te Penava neće kazneno odgovarati.

“Kaznena prijava zbog djela povrede privatnosti djeteta i javnog poticanja na nasilje i mržnju odbačena je jer nije utvrđeno da postoje elementi kaznenog djela, s obzirom na to da prezentacija i izjava ne sadrže izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Također, nije utvrđeno ni da postoji ugrožavanje dobrobiti djeteta”, objasnio je svoju odluku na svojim službenim stranicama DORH.

Penava je na spornoj press-konferenciji prozvao djecu srpske manjine te izjavio “Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga, šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu”.

Predstavnici srpske nacionalne manjine i oporbene stranke smatrali su da je vukovarski gradonačelnik objavom snimke ugrozio sigurnost djece kojoj se jasno vide lica, ali DORH je odlučio da nema elemenata kaznenog djela, prenosi dnevno..

“Htio sam ukazati na sustavno djelovanje na određen broj djece u Vukovaru koju uče da ne vole i ne poštuju državu u kojoj žive. Nije mi cilj bio dovesti bilo koje dijete u opasnost. Nažalost, ostaje pitanje, ali tim će se baviti pravobraniteljica i institucije, tko to sustavno djeluje na tu istu djecu i tko ih instruira i čini od njih mlade nezadovoljne ljude koji ne vole hrvatsku državu ni bilo što hrvatsko”, izjavio je u siječnju Penava.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

trinaest + četiri =