Donosimo veliki vodič: Kako danas na biralištima ispravno ispuniti glasački listić?

Ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, a nije dao preferirani glas kandidatu, glasački listić je - važeći...

Podijeli

Kako bi se razriješile sve dileme ili moguće nedoumice oko ispunjavanja glasačkih listića, navest ćemo točno što piše u Zakonu o izborima zastupnika i zastupnica u Hrvatski sabor…

  Ako birač zaokruži samo redni broj ispred naziva liste, a nije dao preferirani glas kandidatu, glasački listić je – važeći.

Ako birač zaokruži redni broj za jednu listu, a dao je preferirani glas kandidatu s druge liste u odnosu na glas za listu, glasački listić je – važeći, dok se preferirani glas kandidata – neće uvažiti.

Ako je birač dao preferirani glas za dva ili više kandidata na istoj listi, glasački listić je – važeći u odnosu na glas za listu, bez obzira na to je li redni broj ispred te liste zaokružen ili nije, dok se preferirani glasovi za kandidate – neće uvažiti.

Ako je birač dao preferirani glas kandidatu s određene liste, a nije zaokružio redni broj ispred te liste, glasački listić je – važeći kako u odnosu na glas za listu tako i u odnosu na preferirani glas za kandidata s te liste.

Ako je birač dao preferirani glas za kandidate s različitih lista i zaokružio je redni broj ispred jedne od tih lista, glasački listić je – važeći u odnosu na glas za listu, kao i za preferirani glas s te liste ako je toj listi dao samo jedan preferirani glas.

A nevažeći glasački listić jest:

– neispunjeni glasački listić, – glasački listić popunjen na način da se ne može sa sigurnošću utvrditi volja birača i okolnost za koju je listu, odnosno kandidata, glasao – glasački listić na kojem je birač glasao za dvije ili više lista, odnosno kandidata – glasački listić na kojem je birač glasao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista.

T.H.

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here