Donald Trump- napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, blizu Perzijskog zaljeva, nose potpis Irana…

Dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među njima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Washington je već tada upirao prstom u Teheran...

Podijeli

Donald Trump je u petak rekao da napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, blizu Perzijskog zaljeva, nose potpis Irana, oslanjajući se na videosnimku koju je objavio Pentagon…

-VIDEO: JE LI RAT NA POMOLU? Nove snimke “mogle bi pokrenuti” novi sukob Zapada i Bliskog istoka…

“Iran je učinio ovo”, rekao je američki predsjednik za Fox News. “Vidi se brod s minom koja nije eksplodirala i to nosi iranski potpis”.

Odgovornost za napad koji se dogodio u četvrtak blizu Hormuškog tjesnaca nitko nije preuzeo a Iran odlučno odbija odgovornost.

Trump je otklonio mogućnost da Teheran na dulje vrijeme zatvori strateški važan tjesnac.

Iranci “neće zatvoriti (tjesnac). Neće biti zatvoren, neće biti zatvoren na dulje vrijeme i to znaju. To im je rečeno najoštrijim riječima”, dodao je američki predsjednik.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je još u četvrtak u javnom nastupu rekao da je “vlada Sjedinjenih Država ocijenila da je Islamska Republika Iran odgovorna za današnje napade u Omanskom moru”.

Dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među njima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Washington je već tada upirao prstom u Teheran.

Iran, gdje je u četvrtak boravio japanski premijer Shinzo Abe, demantirao je bilo kakvu umiješanost u te napade.H

D.K.


Podijeli