DOKUMENT NE LAŽE – EKSKLUZIVNO! Otkrivamo ime i prezime osobe odgovorne za smrt hrvatskog pilota Miroslava Perisa!

Tko je odgovoran za naređenje i izvršenje rušenja jednog od dva aviona koje je Hrvatska tada imala, do danas je bilo nepoznato...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Miroslav Peris je u studenom 1992. napustio JNA i odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Kobnog 14. rujna 1993. pilot Periš javlja se dragovoljno za akciju protiv agresora, koji je tih dana slao smrtonosne projektile po Sisku, Zagrebu, Karlovcu…

Nakon što je obavio zadatak na Kordunu, na povratku ulijeće u tzv. puščanu prašinu. Mehanizam na avionu je oštećen, a hrabri pilot, pokušavajući spasiti sebe i zrakoplov, povećava visinu letenja. Na toj visini (u Domovinskom ratu letjelo se na ekstremno niskim visinama radi radara) „lovi” ga neprijateljski radar i obara raketom.

Video snimka (u prilogu) koje se prisjetimo na svaku godišnjicu smrti hrvatskog pilota, pokazuje olupine hrvatskog borbenog aviona, a kao svjedoka koji se među prvima pojavio na mjestu nesreće – Bogdana Rkmana. Kraj ostataka srušenog aviona šetkao se u društvu Martićevih milicajaca i komandanta brigade Vojske Srpske Krajine. Dožupan Rkman iz redova srpske manjine u šarenoj vojnoj odori stoji kraj zelene ‘kampanjole’ (JNA jeep).

Iživljavanje nad mrtvim, hrvatskim pilotom

Snimka obiluje gnušanjem četnika nad mrtvim pilotom pri čemu se nižu uvredljivi i ponižavajući komentari na račun poginulog Perisa, Hrvatske, ali i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Tako se jedan od srpskih vojnika noseći kukuruz obratio novinaru: ”Je li Miroslav baš morao brati kukuruze avionom? Kod nas na Kordunu se to radi kombajnom! Javi da je pilot ostao bez dva dihtunga i da mu ih moraju poslati jer se bez njih ne može vratiti nazad u Zagreb!”

Razdragana gomila koja je skupljala komade olupine aviona i po rukama prevrtala stvari pokojnog Miroslava Perisa, neprestano se izrugivala poginulom pilotu: ”Poručite Tuđmanu da nam pošalje i onaj jedan avion što ga imaju! Hrvatsko vazduhoplovstvo je na srpskom tlu. 50 posto riješeno”, kazuju aludirajući na činjenicu da je Hrvatska tada imala samo dva borbena aviona, ‘Osvetnik Vukovara’ i ‘Osvetnik Dubrovnika’, piše dnevno.hr

Dokument otkrio tko je odgovoran za rušenje aviona

Tko je odgovoran za naređenje i izvršenje rušenja jednog od dva aviona koje je Hrvatska tada imala, do danas je bilo nepoznato.

Ekskluzivni, originalni dokument glavnog štaba srpske vojske o unaprijeđenju Zobenice Dragana u čin poručnika, dostavio nam je umirovljeni pukovnik HV-a, Ivica Pandža Orkan. Dokument u sebi objašnjava razloge unaprijeđenja Zobenice Dragana:

„Izvršavajući sve postavljene zadatke u jedinici, pokazao je izuzetnu motivisanost za rad, vanrednu snalažljivost, hrabrost i iznad svega izvanredno znanje što je rezultiralo pogađanju aviona iznad teritorije Korduna gde je veoma umešno komandovao raketnim vodom 3. ssrb PVO „KUB – M”. U jedinici kojom komanduje služi za primer.”

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

4 KOMENTARI

  1. Dvjie godine kasnije u Oluji 1995.godine se posebno istakao taj četnički korpus sa korduna . Tada su srpski zločinci generala Mile Novakovića kod Dvora na Uni pregazili tenkovima kolonu srpskih pobjeglica koji su bježali sa Korduna U Bosnu , napravila se velika gužva a i tenkistima zločinca , generala Mile Novakovića se žurilo , pukovnik Čedo Bulat malo okasnio kod Topuskog i Gline a Dvor im bio daleko ! Četnik , pukovnik Čedomir Bulat dan poslije je hrabro predao cijeli kordunski korpus srbočetnika kod Gline jer su ih tkz.vojnici Armije BiH pod zapovjedništvom Atifa Dudakovića dobro uredili u blizini Dvora na Uni kod tkz.suhe međe , pa nisu imali izbora nego da se predaju sa kompletnim naoružanjem . Da napomenem da ih je Hrvatska vojska propuštala da bježe u Bosnu a Dudakovićevi vojnici su ih pljačkali i ubijali . To su isti ovi Bulat i Novaković sa ove snimke ! Ma bila ih je milina vidjeti kako bježe i predaju se Hrvatskoj vojsci jer muslimanski vojnici nisu imali previše razumijevanja za te srpske pobjeglice u traktorima i tenkovima .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − devet =