Podijeli

Dok je u Zagrebu trajao prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Rijeci je vandalskim činom napadnuta Crkva Blažene Djevice Marije.

Na oglasnom panou Crkve, koja se nalazi u središtu Rijeke i koju vjernici zovu Vela Crikva, razbijeno je staklo i potrgane župne obavijesti, objavljeno je na društvenim mrežama.

Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, pučki Vela Crikva ili Assunta, oduvijek je bila najvažnije sakralno zdanje u gradu Rijeci.

Iako je 1925., nekadašnja isusovačka crkva sv. Vida postala Katedralom, Vela Crikva bila je i ostala središnji bogoslužni centar grada. Za razliku
od ostalih redovničkih, ova je crkva bila župna i zborna jer je u njoj stolovao Kaptol s kanonicima na čelu s arhiprezbiterom ili nadžupnikom, donosi priznajem.hr.

U njezinoj su se krstionici stoljećima krstile generacije Riječana, a bogoslužje se održavalo na hrvatskom jeziku i glagoljici.

Tko su počinitelji tog vandalskog čina i koji su motivii trenutno nije poznato.

I.V.


Podijeli

19 KOMENTARI

  1. rijeka je najjače četničko jugokomunističko uporište nakon borova sela. odaziv na mobilizaciju pod prisilom onih koji hrvatsku nisu nikad mogli smisliti pa su se sad razmahali jer znaju da je njihoav vlast i da su zaštićeni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 13 =