DOGOVORENO: HOS-ova ploča izmješta se u Spomen park HV-a kraj Novske…!?

foto/facebook
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministar branitelja Tomo Medved s predstavnicima HOS-a postigao je načelni dogovor oko spomen ploče 11 poginulih hrvatskih branitelja, pripadika HOS-a, postavljenoj u Jasenovcu.

Radi se o načelnom dogovoru kojim su obje strane zadovoljne, a iz Vlade smo primili potvrdu da će se tim planom složio i premijer Andrej Plenković.

Premijer Plenković po svaku cijenu želi maknuti ploču iz Jasenovca i  dijelu udruga zato je dao brojna obećanja kako bi ih pridobio, a a na sjednici Vlade javno je kazao: “Svima nam je jasno da kontekst ustaškog koncentracijskog logora i pozdrav “ZDS!” ne idu zajedno.” jasno je da želi što žurnije maknuti ploču iz Jasenovca.

Ministru Božinoviću ponuđeno da bude heroj 

Juranji list prenio je i žestoku svađu ministra Božinovića i predsjednika Udruge HOS-a Zagreb Ivana Frišćića . Božinović je htio svakako pridobiti HOS na svoju stranu kako njega ne bi prozivali kao glavnog i odgovornog za skidanje ploče, pa je  predsjedniku UDHOS grada Zagreba Ivanu Friščiću u  rekao: “Hajde, ti skini ploču i bit ćeš heroj”. Friščić mu je na to odgovorio: “Skini je ti, pa ti budi heroj”!

Imao je kad Božinović biti heroj pa je i ovu ponudu otklonio.

Druiga važan detalja dogovora ministra Medveda i HOS-a je da  se ploča  prenosi u izvornom obliku – na ploči ostaje izvorni ratni grb HOS-a u sklopu koga je pozdrav “Za dom spremni”.

Po tom dogovoru spomen ploča za 11 poginulih branitelja premjestit će se u Spomen park Hrvatske vojske koji se planira dovšiti na području grada Novske, piše max portal.

Na tom području, gdje je zaustavljen Banjalučki korpus (tijekom te operacije ranjen je i general Ante Gotovina), gdje je izvedena prva velika napadna operacija Hrvatske vojske “Orkan”,  život je izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi.

Na području Trokut -Novska već se nalazi nekoliko spomenika Tigrovima, i pripadnicima ostalih postrojba, koji su bili nositelji obrane zapadne Slavonije i napdne operacije “Orkan”.

Foto/m.p.

Ministar Tomo Medved nakon pregovorima s predsavnicima HOS-a Osijeku i Slavonskom Brodu bio je nezadovoljan jer je shvatio da pregovarači s druge strane nemaju legitimitet te da nemaju izravne veze sa spomen pločom HOS-ovima u Jasenovcu.

Spomenik nisu postavljali, nisu tražili dozvolu od lokalnih vlasti za njeno postavljanje, nisu je platitili ( i Ministarsvo branitelja tu se osramotilo), niti su, što je najbolniji dio teme, s obiteljima poginulih dogovarali pojednosti potrebne za postavljanje spomen ploče poginulima

Ta tema, obitelji poginulih, u ovoj priči je najbolnija. Oni su zaboravljeni i prešućeni, nitko se ne pita i ne razmišlja kako se oni osjećaju. Od prijatelja koji kontaktiraju s njima kažu da ovo proživljaju vrlo bolno, i mole boga da se ova tema što prije dovrši.

Nakon što je ministar branitelja Tomo Medved shvatio da je prava adresa za pregovore nisu Anto Đapić, Marko Skejo, Damir Markuš i Vlado Jukić, nego Udruga dragovoljaca HOS-a Zagreb, koja je postavila ploču i provela sve pravne radnje i dobila dozvolu za njeno postavljanje, pozvao ih je na razgovor.

Medved je shvatio i da neki od pregovarača u Osijeku i Brodu preko HOS-a žele riješiti neke druge probleme. Neki od njih pokazali su i dvoličnost: ultimativno su tražili da na spomen ploči mora ostati ‘Za dom spremni’,  a iz matičnih udruga koje vode taj su znak izbacili.

Što je, dakle, načelno odgovoreno u razgovorima minsitra branitelja Tome Medveda i Udruge branitelja HOS-a Zagreba, jedine relevantne adrese za pregovore o spomen ploči u Jasenovcu:

Dogovoreno je da se spomen ploča za 11 poginulih poginulih hrvatskih branitelja može izmjestiti u Spomen park Hrvatske vojske (u izgradnji) kraj Novske, da spomen ploča ostaje u izvornom obliku s ratnim grbom te postrojbe Hrvatske vojske na kojoj je pozdrav “Za dom spremni”. Sve troškove snosit će Ministarstvo branitelja.

Predstavnici UDHOS-a Zagreb od ministra su tražili i rješavnje slučajeva pripadnika HOS-a i njhovog statusa koji nije riješen.

Dogovorom su zadovoljni u Vladi i u HOS-u a, prenijela nam je sugovornica iz Ministarstva branitelja, time se zacjeljuje rana obiteljima 11 hrvatskih branitelja koja se ovih dana ponovno otvara jer će i njima biti olakšano ako ne budu svaki dan u medijima. “Iz HOS-a su nam prenijeli -, kaže ta sugovornica – da su i s njima dgogovarali i oni su složni da se spomen ploča iz jasenovca izmjesti  u Spomen poark HV-a kraj Novske”.

Važno je spomenuti da su svih 11 poginulih pripadnika HOS-a bili članovi satnije “Ante Paradžike”, da ih je devet poginulo na području Jasenovca, a dvojica na ratištu kraj Novske.

Iz Novske su nam potvrdili da je gradonačelnik tog grada Marin Piletić već bio na dogovoru u Zagrebu da žurno izda sve potrebne dozvole za realizaciju projekta.

Ovim rješenjem najsretnije će biti obitelji poginulih pripadnika HOS-a koje dosad nitko ništa nije pitao, donosi max portal.

M. Marković/foto:mp


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

33 KOMENTARI

 1. Već u rano jutro mi je muka od ovog jada
  U Borovu naselju stoji spomenik agresoru, a ovdje se uklanja ploča branitelja
  Jadni ti smo tko nam vodi državu
  Poslušnici kojima je jedini cilj ona prokleta fotelja saborska
  Ima li i jedan Hrvat tamo, ima li itko da digne glas za nas
  Krvlju sačuvano, za fotelje prodajemo
  Proklinju ih i proklinjati će ih kosti branitelja

 2. Dobro ako je logor bija ustaški do 45-e. ČIJI LOGOR JE BIJA IZA 45-E? Logor iza 45-e je leglo ptica pupavica…..Jesu li te ptice zaštićene?

 3. ZAŠTO SE POPUŠTA PUPOVCU-ZAR TOLIKO JE MOČAN,DA SE NJEMU ZA VOLJU DIRA SPOMEN PLOĆA UBIJENIM NA NAJBRUTALNIJI NAČIN NA HRVATSKOM TLU OD SRBOČETNIKA ČIJU POLITIKU PROVODI I DANAS PUPOVAC..BRANITELJI -OBRANILI STE HRVATSKU ORUŽJEM PA VALJDA MOŽETE OBRANITI SPOMEN PLOĆU U MIRU U SVOJOJ DOMOVINI ..NE DAJTE DIRANJE ILI PREMJEŠTANJE SVETINJE .TO JE VOLJA HRVATSKOG ŽIVLJA DA SE DIGNE SPOMENIK NA MJESTU GDJE JE PROLIVENA KRV ZA SLOBODU SVOJE ZEMLJE. NA HRVATSKOM TLU HRVATSKI NAROD ODLUČUJE /BEZ OBZIRA NA NACIONALNU PRIPADNOST -JER IMA ČASNIH SRBA/. ..NE POPUŠTAJTE BRANITELJI !!!!. ZDS

 4. Sad bi bio red…staviti plocu bez pozdrava ZA DOM SPREMNI…RECIMO…OD SRBIJANSKOG OKUPATORA I ČETNIKA IZ PUPOVČEVE STRANKE…OVDDJE IZGINUSE HRVATSKI DOMOLJUBI,PRIPADNICI HOS-A…LAKA IM HRVATSKA GRUDA!!!… Valjda se PUPI. ne bi ljutio…?

 5. mislim da su trebali odbiti takav dogovor ,ali ako Jasenovac baš toliko smeta ,takve ploče se mogu postaviti na svim mjestima gdje su pripadnici HOSa stradali ,eto neka skinu jednu ali postavimo sve druge na mjestima stradanja

 6. Sada naj više grakću oni koji ne izlaze na izbore. Ja sam zbog ovoga nesretan ali i nemoćan. Zato sljedeći puta svi na izbore jer u protivnom bit će nam još gore.

 7. To je na Trokuto ali oni dečki nisu stradali na tom mjestu ali ploča spada i tu jer tu su nabrojeni svi branitelji koji su poginuli u obrani Zapadne Slavonije ali spada i tamo gdje su dečki stradali

Comments are closed.