Podijeli

Pri samom kraju dogovaranja nagodbe vjerovnika, na sastanku Vijeća vjerovnika koji je trajao do 2.30 sati u petak ujutro, izbio je veliki sukob zbog kojeg dobavljači, kako sada stvari stoje, neće potpisati nagodbu, i to zbog toga što smatraju da se previše pogoduje ruskoj Sberbank, piše novac.jutarnji.hr

Vijeće vjerovnika je raspravljalo o mogućnost da se 18 posto dionica Mercatora procijenjenih na 40 milijuna eura, u posjedu Sberbank, prebaci na Agrokor, a da Sberbank dobije 40 milijuna eura vrijednih dionica, odnosno udjela u vlasništvu Novog Agrokora. Uz to, Vijeće je raspravljalo o mogućnosti da Sberbank sudjeluje u roll-up kreditu u iznosu od 80 milijuna eura novog kredita plus 80 milijuna eura refinanciranja starih potraživanja. Još nije jasno bi li to značilo povećanje roll-up kredita sa 1,06 na 1,22 milijarde eura ili će se netko odreći udjela u roll-up kreditu, iako se izglednijom čini opcija o povećavanju sume kredita.

Održan je i sastanak Udruge dobavljača Agrokora na kojem je, kako doznajemo, zauzet službeni stav da se neće pristati na takvo “pogodovanje” ruskoj Sberbank. Iz Agrokora nisu službeno htjeli komentirati te navode, već samo navode kako vjeruju da će nagodba biti izglasana. Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, na konferenciji Tržišta novca Zagreb u Opatiji, na panelu posvećenom Agrokoru, kazao je da se na tom sastanku do ranih jutarnjih sati raspravljalo o prvoj verziji nagodbe vjerovnika koja bi trebala biti objavljena na web-stranicama Agrokora idući tjedan, piše Jutarnji list.

Ako dobavljači ne pristanu na nagodbu, bit će to težak politički udarac za premijera Andreja Plenkovića, jer će biti politički nezgodno ako nagodbu ne podrže domaći dobavljači.

Fabris Peruško izvanredni povjerenik, pak, odgovarajući na pitanje novinara u Opatiji na pitanje što misli da se dogodilo na sastanku Udruge dobavljača rekao samo, da pretpostavlja da je Marica Vidaković izvijestila članove Udruge o tijeku pregovora o sadržaju prvog prijedloga nagodbe vjerovnika. “”On ne vidi razlog” zbog kojega bi se produljio rok za primjenu lex Agrokor i nakon 10. srpnja. Pregovori idu , iako će otpisi potraživanja biti veliki,Peruško misli da će se nagodba postići”, rekao je.

G.S.


Podijeli

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + 6 =