Djevojčica (2) i dalje kritično, majku joj doveli na ispitivanje, smijenjen šef Centra za socijalnu skrb

Otac je već bio prijavljivan za obiteljsko nasilje prema majci i supruzi, a malena je do studenog prošle godine bila smještena u udomiteljskoj obitelji...Nažalost i nadalje je vrlo kritično, vitalno ugrožena, hemodinamski nestabilna, na mehaničkoj je ventilaciji uz kontinuirani monitorong vitalnih funkcija, kazao je ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dvoipolgodišnja djevojčica koja je završila u bolnici u Klaićevoj na hitnoj operaciji zbog ozljeda glave i dalje je u teškom stanju, potvrdio je u subotu ujutro za Dnevnik.hr ravnatelj bolnice Goran Roić. Zbog težine ozljeda djevojčica je u petak operirana…

– Nažalost i nadalje je vrlo kritično, vitalno ugrožena, hemodinamski nestabilna, na mehaničkoj je ventilaciji uz kontinuirani monitorong vitalnih funkcija, kazao je ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj te dodao kako se provode mjere intenzivne terapije.

Djevojčica je u Klaićevu dovezena iz Nove Gradiške gdje je zaprimljena u bolnicu s teškim ozljedama glave. Liječnici su odmah obavijestili policiju, a zatim je hitno prebačena u Klaićevu bolnicu u Zagrebu.

Roić je u međuvremenu gostovao i u emisiji Novi dan na televiziji N1 gdje su ga pitali jesu li ga tako teške ozljede na malom djetetu iznenadile.

– Klaićeva zbrinjava veliki broj djece i vidjeli smo svakojakih slučajeva, ali kad imate situaciju gdje je dijete od dvije i pol godine u tako kritičnom stanju, naravno da je to uvijek vrlo teško i profesionalno i ljudski, izjavio je.

Rekao je da ne može prejudicirati jesu li prethodne ozljede djeteta utjecale na zdravstveno stanje dok službena istraga ne bude gotova.

– Međutim, dijete je već pri premještaju došlo u vrlo teškom stanju, bez svijesti i vitalno ugroženo. Uz to, nisu bili adekvatni podaci u kojim okolnostima su ozljede nastale. U prvom redu dominiraju problemi sa središnjim živčanim sustavom s oštećenjem moždanih struktura. Mi kao javna institucija odgovorni smo da upozorimo na svaku takvu situaciju. Nadležne službe će, nadam se, rasvijetili sve okolnosti svih teških ozljeda, ističe Roić.

– Ne mogu i ne smijem iznositi detalje zdravstvenog stanja, međutim ima nekih indicija za koje bismo mi željeli biti sigurni da su nastali nekim drugim mehanizmom. U ovom trenutku ne mogu nikoga okriviti dok se ne rasvijetle svi detalji ovog slučaja, dodao je.

Roić kaže da je već pri prijemu u Klaićevu dijete bilo u teškom i ugrožavajućem stanju, a takvo je stanje, tvrdi, nažalost i dalje.

Otac (27) i majka (24) su uhićeni i sumnjiči ih se za povredu prava djeteta, a ako malena ne preživi teretit će ih se za teško ubojstvo. Tijekom prijepodneva majka je dovedena u prostorije Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje. Oca bi trebali dovesti naknadno.

Otac je već bio prijavljivan za obiteljsko nasilje prema majci i supruzi, a malena je do studenog prošle godine bila smještena u udomiteljskoj obitelji. Nakon povratka u biološku obitelj, bili su pod nadzorom Centra za socijalnu skrb.

Zbog ovog slučaja Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška jednoglasno je u petak navečer predložilo smjenu ravnatelja toga Centra Branka Medunića na hitno sazvanoj sjednici temeljem zaključka upravnog nadzora. Na sjednici održanoj jutros u 10 sati ravnatelj je i službeno smijenjen. Nova v.d. ravnateljica je Maja Jugović, izvijestio je N1.

Podsjetimo, policija je roditelje teško ozlijeđene djevojčice iz romske obitelji u Novoj Gradiški, za čiji se život bore liječnici Klaićeve bolnice, sinoć predala pritvorskom nadzorniku jer su, uz ostalo, utvrdili da je dijete zbog tjelesnog kažnjavanja zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu. U subotu će biti predani Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu na daljnje postupanje.

Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila je u petak navečer da su dovršili su kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojim su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta, te zlostavljali dijete i grubo povrijedili djetetova prava, tjelesnim kažnjavanjem, uslijed čega je dijete zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu, navodi se u priopćenju.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × četiri =