Djelatnica Porezne uprave zamračila skoro milijun kuna, isplatila ih sebi, obitelji i prijateljima

U Informacijskom sustavu Porezne uprave osumnjičena je navodno ručno knjižila fiktivne uplate i preplate poreza i prireza...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

OSJEČKI PNUSKOK dovršio je kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjom djelatnicom Porezne uprave koju sumnjiče da je nizom zlouporaba i kritovorenja za gotovo milijun kuna oštetila državni proračun kao i proračune nekoliko državnih institucija i jedinica lokalne samouprave…

Policija je izvijestila da je poreznica od 19. svibnja 2011. do 13. ožujka 2017. “počinila više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave na način da je iskoristila svoj položaj i ovlasti, prekoračila granice svoje ovlasti i time sebi ili drugome pribavila nepripadnu imovinsku korist”.

Osumnjičena je bila ovlaštena za obavljanje poslova utvrđivanja poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, usklađivanja statusnih podataka i vođenja dosjea, zaprimanja i obrade podnesenih prijava, provjere iskazanih podataka o poslovanju poreznih obveznika iz svoje nadležnosti i bilježenja poreznih obveza u poreznom knjigovodstvu.

Kako je muljala?

Kaznena djela za koja ju sumnjiče počinila je znajući da određeni porezni obveznici nemaju pravo na povrat poreza i prireza na dohodak niti preplatu poreza na dodanu vrijednost, doprinosa i drugih davanja, a s ciljem da se osobno nepripadno materijalno okoristi, odnosno da se nepripadno materijalno okoriste članovi obitelji i prijatelji, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

U Informacijskom sustavu Porezne uprave osumnjičena je navodno ručno knjižila fiktivne uplate i preplate poreza i prireza na dohodak, doprinosa i drugih davanja, čime su nastale neistinite preplate koje su neosnovano navođenjem brojeva tekućih računa članova obitelji i prijatelja istima isplaćivane. Time im je pribavljena korist, a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske, proračuna Grada Virovitice i proračuna Općine Suhopolje.

Također, u namjeri da im neosnovano omogući zatvaranje dospjelih poreznih obveza, osumnjičena je neistinito na knjigovodstvenim karticama poreznih obveznika, inače članova njene obitelji i prijateljima, kao i sebi osobno, knjižila uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje, zaštitu zdravlja na radu i mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje.

Također, osumnjičena je knjižila uplate poreza na dodanu vrijednost, dobit, promet nekretnina, cestovna motorna vozila te poreza i prireza na dohodak.

Te uplate nisu u stvarnosti uplaćene pa su njima zatvarane dospjele porezne obveze poreznih obveznika te im je na taj način pribavljena nepripadna imovinska korist, a na štetu državnog proračuna, proračuna grada Virovitice, općine Suhopolje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te proračuna Virovitičko-podravske županije.

Materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 921 tisuću kuna, izvijestila je policija koja je protiv osumnjičene podnijela kaznenu prijavu Uskoku.H.

D.K


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × dva =