DEUTSCHLANDFUNK OBJAVIO- Zastrašujući prilog neistina, kleveta i teških laži o Hrvatskoj

Iako izravno ne optužuje Hrvatsku za izbijanje rata, kojeg naziva građanskim, ona doslovno piše kako je „nacionalizam doživio renesansu u ratu u Jugoslaviji, uz snažnu podršku starih ustaških boraca koji su se vratili u Hrvatsku...

screenshot
Podijeli

Rijetko viđeni prilog s toliko neistina, kleveta i teških laži na račun Hrvatske objavljen je u petak ujutro na radiju Deutschlandfunk (Dlf) a koji je potom prenesen i na portal Deutschlandfunk.de…

Na taj prilog, autorice Sabine Adler, upozorili su čitatelji koji su ga slušali na radiju odlazeći na posao, a koji se nisu mogli načuditi da jedna ugledna radio postaja može takvo što objaviti.

Povod za tako gadljivi prilog, kako ga je nazvao jedan čitatelj Fenixa,  Sabina Adler je našla u najavi putovanja kancelarke Angele Merkel na predizborni skup HDZ-a u Zagreb. U svojim optužbama na račun Hrvatske, autorica se dijelom pozivala i na povjesničara Hrvoja Klasića te pučku pravobraniteljicu Loru Vidović. U njemu je HDZ optužila za šurovanje sa „desničarskim ustaškim simpatizerima“. To je potkrijepila navodima kako su se tijekom proteklih pet godina u vladajućoj stranci (HDZ) promijenili odnosi te da su položaje vlasti navodno zauzeli ekstremisti. Stranka je postala pokret s umjerenim premijerom Plenkovićem, s jedne strane, i drugim ekstremno desničarskim političarem poput Zlatka Hasanbegovića, piše Adler.

Foto: Preslik Deutschlandfunk.de
Foto: Preslik Deutschlandfunk.de

Sabine Adler u svom „nadrobljenom tekstu svakojakih optužbi“ u kojem po potrebi „udrobljuje“ navode Hrvoja Klasića i Lore Vidović, piše o „jugoslavenskom ratu“ te „neriješenoj prošlosti Hrvatske“. Nigdje pritom ni riječi da je Hrvatska bila napadnuta i da je bila prisiljena braniti se u oslobodilačkom Domovinskom ratu.

U priviđanju Sabine Adler tako se svaki hrvatski grb sa početnim bijelim poljem naziva ustaškim grbom (nije spominjala i onaj sa krova crkve Sv. Marka u Zagebu). Navela je također, pozivajući se na pravobraniteljicu Vidović, kako je „usred europske izborne kampanje ustaška zastava vijorila u sjedištu stranke u Zagrebu“.

Manipulirajući Klasićevim i izjavama Lore Vidović, Sabina Adler je oštro kritizirala kancelarku Angelu Merkel optužujući je da će podržati tu stranku (HDZ) u Zagrebu, zajedno s vodećim kandidatom EPP-a, Manfredom Weberom.

Okomila se Adler i na Marka Perkovića Thomposna navodeći kako njegova pjesma počinje s hrvatskim “Sieg-Heil-Grußom“ te da je „takav Thompson“ mogao pjevati na pozornici tijekom proslave dočeka hrvatskih nogometaša u Zagrebu.

Iako izravno ne optužuje Hrvatsku za izbijanje rata, kojeg naziva građanskim, ona doslovno piše kako je „nacionalizam doživio renesansu u ratu u Jugoslaviji, uz snažnu podršku starih ustaških boraca koji su se vratili u Hrvatsku“. Pritom pravu neprimjerenu usporedbu i navodi kako se “takvo što nikada neće dogoditi u Njemačkoj, da nacisti koji su potražili utočište u Paragvaju i Argentini, vrate i zauzmu pozicije moći“. Ona piše kako se „to dogodilo Hrvatskoj početkom devedesetih. Ustaški narod, njihovi sinovi i unuci borili su se u Jugoslaviji protiv Srba, koji su smatrani glavnim protivnicima nezavisne Hrvatske. Kao 1941. “, navodi Adler u tekstu u kojem je masu krivih navoda i zaključaka itekako utuživo.

Ostaje za vidjeti hoće li tko od hrvatskih udruga i uglednika iz Njemačke reagirati na neistine i teške optužbe Sabine Adler objavljene na Deutschlandfunk (Dlf), piše za Fenix-magazin/S.I. Mandić

Link sramotne i lažne objave priloga Sabine Adler možete pogledati klikom na: Deutschlandfunk.de


Podijeli