‘DANI HRVATSKOG FILMA IVO GREGUREVIĆ’ Počelo je odbrojavanje za početak filmskog festivala u Orašju

Njemu u čast manifestacija se od ove godine upravo zove po njemu 'Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević'...

Foto: matis.hr
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Njemu u čast manifestacija se od ove godine upravo zove po njemu ‘Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević’…

Orašju je polako počelo odbrojavanje za najveću kulturnu manifestaciju Županije Posavske pa i regije, filmski festival ‘Dani hrvatskoga filma’ koji se prvi puta održavaju bez njegovog inicijatora, velikana hrvatskog filma Ive Gregurevića.
 
Njemu u čast manifestacija se od ove godine upravo zove po njemu ‘Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević’. Kako se i očekivalo, veliki je interes svih djelatnika iz filmske industrije Hrvatske za dolazak u Orašje, najviše glumaca, redatelja, producenata i svih filmaša ,pa se organizatori ponovo snalaze na razno razne načine kako smjestiti brojne goste. Svi smještajni kapaciteti Županije Posavske odavno su popunjeni, pa se veliki broj Ivinih prijatelja smješta i u domovima posavljaka. Kako su glumci već odavno preko Gregurevića zavoljeli Posavinu gdje se zapravo osjećaju kao doma, smještaj je najmanji problem, a prioritet dolazak u Orašje, doznajemo, čak i autobusima.
 
Skulptura Ivo Gregurević
 
Visoki pokrovitelji manifestacije su predsjednik HNS BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a među pokroviteljima manifestacije je i Hrvatska matica iseljenika koju od samog početka prati ustrajno filmski festival u Orašju.
 
– Sve je spremno za početak manifestacije koja se po prvi puta održava bez našeg Ive pa je sve u ozračju sjete i melankolije, međutim, njemu u spomen i čast moramo ovu manifestaciju održati kao naše najveće kulturno blago koje nam je Ivo ostavio, ističe Benković. Prijemom svih gostiju kojemu je domaćin načelnik općine Orašje Stanko Vincetić započet će prvi festivalski dan koji se kao i prethodnih 23. godine održava u prvoj suboti mjeseca rujna.
 
Na groblju Karaula, posljednjem počivalištu Gregurevića položit će se vijenci, a onda će biti upriličeno svečano otkrivanje skulpture Ive Gregurevića na prostoru novog parka u Orašju, u neposrednoj blizini Školskog centra i nove sportske dvorane u kojoj će se održati svečana premijera i otvorenje festivala. Dvorana je kapaciteta i do tisuću mjesta pa će po prvi puta premijeru moći pratiti svi zainteresirani, ponajprije posavljaci koji su svih ranijih godina džentlmenski ustupali svoja mjesta brojnim gostima.
 
Festival otvara ‘Dopunska nastava’
 
Festival otvara film ‘Dopunska nastava’. U vrijeme snimanja festivala Gregurević je preminuo tako da će s razlogom ovaj film Ivana Gorana Viteza otvoriti filmski festival u Orašju.
-Dostojno Gregurevića doprinosa hrvatskom filmu, ali i ogromne ljubavi prema rodnom kraju, festival se priprema s ljubavlju ali i detaljima koji će pokazati kako Ivin rodni kraj želi nastaviti festivalsku tradiciju, tvrde u Organizacijskom odboru. Uvertira festivalskih dana uvijek je u znaku gospodarskog druženja sjevera i juga.
 
Sedmi puta po redu u Orašju se organizira ‘Večer Hercegovine u Posavini’ kao odgovor na istu takvu večer samo u kojoj Posavina bude u Hercegovini u vrijeme sajma gospodarstva u Mostaru. Ovoga puta domaćini su tri hercegovačke županije. Osim kulturno zabavnog dijela večeri, dan uoči festivala filma, proteći će i u znaku svojevrsnog Gospodarskog foruma, poslovnog susreta kojeg organizira Vlada Županije Posavske na čelu sa predsjednikom Đurom Topićem na kojoj će gospodarstvenici pronalaziti načine još bolje suradnje.
 

M.M.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × pet =