Dana 25. listopada 1991. godine odigrala se bitka za Tordince…Nedostajalo je protuoklopnog oružja, a tek svaki drugi hrvatski branitelj imao je automatsku pušku!

Osim što su dio civila pobili, 11 stanovnika nesrpske nacionalnosti je psihički i fizički zlostavljano te potom prebačeno u logor Begejci u Srbiji...

Podijeli

Dana 25. listopada 1991. godine odigrala se bitka za Tordince, mjesto kraj Vinkovaca koje je pored potpunog okruženja odolijevalo napadima gotovo mjesec dana.
Selo su branili malobrojni domaći branitelji pojačani s postrojbom iz Vinkovaca (MZ Kanovci) i dijelom branitelja iz ranije okupiranog sela Antin. Iako je obrana ojačana u ljudstvu i dalje joj je nedostajalo protuoklopnog oružja, a tek svaki drugi branitelj imao je automatsku pušku. Branitelji su se pripremali za obranu kopajući rovove i praveći skloništa. Također postavljaju se protutenkovske mine te evakuiraju civili koji su to htjeli.

Na današnji dan 1991. godine u 6 sati ujutro neprijateljska vojska (ročna i rezervna vojska JNA, pobunjeni srbi iz okolnih sela te „arkanovci“) krenuli su u napad iz svih smjerova –Mlake, Korođa, Ostrova, Bobote i Pačetina. Nakon kanonade iz svih topničkih oružja što su ih imali, neprijatelj potpomognut tenkovima i borbenim vozilima pješaštva probija obranu i ulazi u selo.

Branitelji su ga spremno dočekali i uništili i onesposobili devet tenkova i jedno borbeno-oklopno vozilo, dok je iz stroja je izbačeno oko 170 neprijateljskih vojnika. Ipak, u popodnevnim satima hrvatski branitelji su se povukli zbog nedostatka protuoklopnog naoružanja.

Na hrvatskoj strani bilo je mnogo ranjenih, a poginulo je i ubijeno ukupno 30 civila i 10 branitelja. Samo su dvije osobe od tog broja preminule od posljedica teškog ranjavanja u bolnici i pokopane su u Vinkovcima. Nakon provedenih ekshumacija iz primarnih i sekundarnih grobnica te na pojedinačnim lokacijama pokopano je 35 civila i branitelja. Još uvijek je nepoznata sudbina branitelja Vlatka Matanovića iz Antina, Vladimira Doležaka iz Vinkovaca i Borisa Gubića iz Zagreba.

Osim što su dio civila pobili, 11 stanovnika nesrpske nacionalnosti je psihički i fizički zlostavljano te potom prebačeno u logor Begejci u Srbiji. Istog dana napadnuta je i Jarmina koja se uspješno obranila, a u popodnevnim satima iz Mirkovaca, Cerića i s dobra Henrikovci napadnut je Nuštar. I taj su napad branitelji odbili uz tri uništena tenka JNA.


Podijeli