Dana 25. listopada 1991. godine odigrala se bitka za Tordince…Nedostajalo je protuoklopnog oružja, a tek svaki drugi hrvatski branitelj imao je automatsku pušku!

Osim što su dio civila pobili, 11 stanovnika nesrpske nacionalnosti je psihički i fizički zlostavljano te potom prebačeno u logor Begejci u Srbiji...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dana 25. listopada 1991. godine odigrala se bitka za Tordince, mjesto kraj Vinkovaca koje je pored potpunog okruženja odolijevalo napadima gotovo mjesec dana.
Selo su branili malobrojni domaći branitelji pojačani s postrojbom iz Vinkovaca (MZ Kanovci) i dijelom branitelja iz ranije okupiranog sela Antin. Iako je obrana ojačana u ljudstvu i dalje joj je nedostajalo protuoklopnog oružja, a tek svaki drugi branitelj imao je automatsku pušku. Branitelji su se pripremali za obranu kopajući rovove i praveći skloništa. Također postavljaju se protutenkovske mine te evakuiraju civili koji su to htjeli.

Na današnji dan 1991. godine u 6 sati ujutro neprijateljska vojska (ročna i rezervna vojska JNA, pobunjeni srbi iz okolnih sela te „arkanovci“) krenuli su u napad iz svih smjerova –Mlake, Korođa, Ostrova, Bobote i Pačetina. Nakon kanonade iz svih topničkih oružja što su ih imali, neprijatelj potpomognut tenkovima i borbenim vozilima pješaštva probija obranu i ulazi u selo.

Branitelji su ga spremno dočekali i uništili i onesposobili devet tenkova i jedno borbeno-oklopno vozilo, dok je iz stroja je izbačeno oko 170 neprijateljskih vojnika. Ipak, u popodnevnim satima hrvatski branitelji su se povukli zbog nedostatka protuoklopnog naoružanja.

Na hrvatskoj strani bilo je mnogo ranjenih, a poginulo je i ubijeno ukupno 30 civila i 10 branitelja. Samo su dvije osobe od tog broja preminule od posljedica teškog ranjavanja u bolnici i pokopane su u Vinkovcima. Nakon provedenih ekshumacija iz primarnih i sekundarnih grobnica te na pojedinačnim lokacijama pokopano je 35 civila i branitelja. Još uvijek je nepoznata sudbina branitelja Vlatka Matanovića iz Antina, Vladimira Doležaka iz Vinkovaca i Borisa Gubića iz Zagreba.

Osim što su dio civila pobili, 11 stanovnika nesrpske nacionalnosti je psihički i fizički zlostavljano te potom prebačeno u logor Begejci u Srbiji. Istog dana napadnuta je i Jarmina koja se uspješno obranila, a u popodnevnim satima iz Mirkovaca, Cerića i s dobra Henrikovci napadnut je Nuštar. I taj su napad branitelji odbili uz tri uništena tenka JNA.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × 3 =