Dana 24. listopada 1991. godine u Prekopakri je na pakračkom ratištu poginuo je mladi hrvatski branitelj Mario Svjetličić (19)…

Fotografija beživotnog tijela devetnaestogodišnjeg Maria Svjetličića, uz razbijeni portret Josipa Broza Tita, koju je fotografirao Božidar Vukičević, jedna je od "najsnažnijih" iz cijelog Domovinskog rata...Od iste je granate ranjen i njegov brat te još četvorica branitelja. Doktor Kinčl „Igla“ brzo je intervenirao no Mariu nije bilo spasa...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dana 24. listopada 1991. godine u Prekopakri je na pakračkom ratištu stradao mladi hrvatski branitelj Mario Svjetličić…

Rođen je 12. srpnja 1972. godine u Pakracu u kojem je i odrastao uz roditelje i starijeg brata Damira. U Daruvaru je završio srednju prometnu školu za vozača kamiona. Volio je motocikle, frizirati i sastavljati motore. Zajedno s bratom kupio bi stari, hrđavi motor te ga cijelu zimu obnavljao i na proljeće završio i prodao. Tim novcem uspio si je platiti vozački ispit.

Nadimak mu je bio “seksi” jer je uvijek imao najmoderniju odjeću koju mu je uvelike po mjeri šivala njegova majka. U njezinu sjećanju ostao je kao vrijedno, dobro, sposobno, vrlo pametno i snalažljivo dijete. Volio je igrati šah i peći palačinke. Bio je talentiran za crtanje i slikanje. U ljeto 1990. pozvan je na odsluženje vojnog roka u JNA, najprije u Makedoniji, a zatim Kosovu. U vojsci je vozio sanitetsko vozilo.

Nakon odsluženja vojnog roka, vraća se kući početkom svibnja 1991. godine. S bratom je u rujnu pristupo u pričuvni sastav MUP-a RH s kojim sudjeluje u borbama na pakračkom i lipičkom ratištu. Osim što je držao položaje u Pakracu, Prekopakri i Lipiku, sudjelovao je u oslobađanju sela Kukunjevac i Dobrovac. Njegov mladi život prekinula je minobacačka granata koja je pala iza škole u Prekopakri i zadala mu smrtonosne rane.

Od iste je granate ranjen i njegov brat te još četvorica branitelja. Doktor Kinčl „Igla“ brzo je intervenirao no Mariu nije bilo spasa. Suborci ga se sjećaju kao velikog domoljuba i hrabrog vojnika.

Fotografija beživotnog tijela devetnaestogodišnjeg Maria Svjetličića, uz razbijeni portret Josipa Broza Tita, koju je fotografirao Božidar Vukičević, jedna je od “najsnažnijih” iz cijelog Domovinskog rata.

Autor teksta – Borna Marinić

Izvor – Stjepan Benković i Branko Križan: “Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac – Lipik 1991. – 1995.”


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × 3 =