Podijeli

U znak sjećanja na 3. siječnja 1992. godine, kada je u žestokim borbama sa nadmoćnim srbočetničkim neprijateljem obranjen Zemunik Donji, u proslavi sudjeluju sve postrojbe koje su ga branile.

Zemunik Donji danas obilježava Dan obrane.

U znak sjećanja na 3. siječnja 1992. godine, kada je u žestokim borbama sa nadmoćnim srpskim neprijateljem obranjen Zemunik Donji, u proslavi sudjeluju sve postrojbe koje su ga branile.

Svečanost je započela postrojavanjem postrojbi.

Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima.

– Inicijativu za obilježavanje Dana obrane Zemunika Donjeg, prošle su godine pokrenuli pripadnici Samostalne satnije Zemunik Donji na čelu s ratnim zapovjednikom Silvijom Butićem, a mi smo ju odmah podržali. Zašto se to nije učinilo i ranije, suvišno je sada govoriti. Važno je da smo ovaj dan odlučili u buduće redovito obilježavati i da će to postati tradicija, ističe Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik podsjećajući kako su u obrani tog mjesta život izgubila čak 24 hrvatska branitelja.

S tri strane u okruženju

– U Samostalnoj satniji Zemunik Donji u početku je bilo 96 boraca, a onda se taj broj povećao na 126. Ali ni to nije bilo dovoljno za takav teren pa su nam u ispomoć dolazile i druge postrojbe. Moram napomenuti da je Samostalna satnija Zemunik Donji pokrivala teren od 6.300 metara, koji je bio s tri strane u okruženju, a četvrta strana, ona prema Galovcu, bila je otvorena u dužini od dva kilometra. Svaki dan bili smo izloženi neprijateljskoj vatri iz svih mogućih oružja kojoj smo se u početku suprotstavljali samo puškama, kaže Silvio Butić, ratni zapovjednik tog izuzetno važnog terena i u obrani Hrvatske, budući da je neprijatelju s najvećim uporištem na zemuničkom aerodromu cilj bio izići na Vrčevo u Svetom Petru i otuda kontrolirati Jadransku magistralu, odnosno odsjeći Zadar od ostatka Hrvatske, a samim time presjeći i poveznicu između Dalmacije i Sjevernog Jadrana i Istre.

– Mi, koji smo od prvog dana sudjelovali u obrani Zemunika, ostali smo i nakon rata povezani.

U tim našim druženjima rodila se, među ostalim, i inicijativa za obilježavanje dana kad je obranjen Zemunik, a samim time i Zadar. To smo prije svega odlučili zbog naših poginulih suboraca i onih koji su kasnije umrli, ali i zbog mladih ljudi i budućih naraštaja jer se obrana Zemunika ni u jednom udžbeniku ne spominje. Zemunik nikada nije pao u neprijateljske ruke zahvaljujući ljudima koji su ga branili.

Obilježavanje obrane ovog mjesta zapravo je i inicijativa za istinu te položaj ovom trenu i ljudima koji su se tu borili kakav zaslužuju,rekao je Željko Fabijan, prvi zamjenik ratnog zapovjednika Samostalne satnije Zemunik Donji podsjećajući da ovaj teren, iako izuzetno strateški važan za obranu grada i države, ni do danas nije uvršten u protokol obilježavanja Dana obrane grada Zadra. Podsjetio je i kako se iz Zemunika u Zadar u to ratno vrijeme moglo doći isključivo preko Bibinja, Sukošana, Debeljaka, Gorice i Galovca, što je više od 40 kilometara.

Neka im je vječna slava i hvala IM!

U obrani Zemunika Donjeg život su izgubili dragovoljci Domovinskog rata, hrvatski branitelji i domoljubi: IVICA BARABA, ALEN BRUKETA, STIPAN BUŠLJETA, BORIS ČANKOVIĆ, MARKO ČANKOVIĆ, SEAD ČELIKOVIĆ, STANKO ČIRJAK, DRAGO FABIJAN, HRVOJE JELIČIĆ, DENIS JERMEN, ZORAN KRNČEVIĆ, TOMISLAV LONČAR, MARINKO LOVRIĆ, ĐANI LUČIĆ, DRAGAN MARKOVIĆ, DANIJEL MANDIĆ, HAZIM OSMANAGIĆ, MILAN MARUŠIĆ, KRSTO PALEKA, SLAVKO SOVULJ, RADISLAV ŠARIĆ, JOSO UŠLJEBRKA, BOŽIDAR VUKOVIĆ, DEJAN KATANIĆ…
Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u obrani Zemunika Donjeg

T.H.


Podijeli