Dan kada su Brođani rekli: “Neće proći!” Pripadnici 108. Brigade i 3. Bojne 3. A. Brigade ZNG-a su presreli kompoziciju i zarobili naoružanje JNA.

Ova povijesna zapljena je po nekima bila ključna za obranu Slavonije jer je dio opreme odmah proslijeđen za obranu Nove Gradiške, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Podravske Slatine...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

21. kolovoza 1991., nakon sukoba u Sloveniji JNA je stala uz srpske pobunjenike u Hrvatskoj i započela otvorenu agresiju. U povlačenju iz Slovenije JNA je većinu snaga prebacivala u Bosnu i Hercegovinu. Tako je i i 21.kolovoza prije 29 godina kompozicija naoružanja JNA prolazila kroz Slavonski Brod prema susjednoj BiH…

No. Umjesto da veliko naoružanje stigne u BiH, pripadnici 108. Brigade i 3. Bojne 3. A. Brigade ZNG-a su presreli kompoziciju i zarobili naoružanje.

Prije te akcije su prvo blokirali vojarnu JNA „Ivan Senjug Ujah“ u Slavonskom Brodu kako bi spriječili intervenciju vojske i krenula je zapljena naoružanja i ostalih materijalno tehničkih sredstava.

U početku su zarobljena tri oficira i 20 vojnika koji su bili pratnja (isti su razoružani i pušteni kućama), a kompozicija je „rastavljena“ u tri djela. Prvi dio je poslan u Oriovac, drugi u Sibinj a treći je ostao u Slavonskom Brodu.
Zapljena je bilo „bogata“. Inventurom su detektirana 54 topa ZIS 76mm, 86 minobacača 120 mm, 46 Protuavionska topa 20/3, 68 komada LRL 128mm i 60 rampi za „Maljutke“.

Ova povijesna zapljena je po nekima bila ključna za obranu Slavonije jer je dio opreme odmah proslijeđen za obranu Nove Gradiške, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Podravske Slatine…

U knjizi „Graničari“ Stanislav Sorić je opisao ovaj događaj.

„Pavo Sočković i ja zatekli smo se na želj. Stanici ispred 108. Brigade. Imao sam motorolu u rukama i kontaktirao sa svojim zapovjedništvom jer je ono trebalo donijeti odluku koće li se kompozicija skidati ili ne. 35 minuta smo čekali na stanici jel je tada bilo vrlo teško donijeti takvu odluku. Nije bilo svejedno čekati na željezničkoj stanici, pogotovo jer smo zbog svog poteza očekivali i zračni napad. To skidanje vlaka, možemo reći bilo je presudno za naš kraj i šire“

Presretanja vlakova su nastavljena i dalje. Tako je 01. rujna u Sibinju zaustavljen još jedan vlak u kojemu se nalazila neborbena intendantska oprema.

Istog dana 90 gardista i policajaca pod vodstvom načelnika stožera je planiralo „uzeti“ još jedan vlak s opremom koji je trebao proći u kasnim popodnevnim satima.
Pripremljena je lokomotiva iz Slavonskog Broda koja je trebala manevrom zakačiti vlak s opremom koji je išao za Banja Luku i preusmjeriti ga u Novu Kapelu a odatle u Požegu, sibinj i Oriovac. U posljednji trenutak stigla je zapovjed „odozgo“ da se kompozicija ne smije dirati. Načelnik stožera 108. Brigade je tada žalio, prema informacijama u tom vlaku je bila izuzetno vrijedna oprema jer su iz 5. Armijske oblasti nekoliko puta provjeravali poziciju vlaka.

Branitelji iz Slavonskog Broda rastavili su zaustavljeni vlak, pritom zaplijenivši oko 50 brdskih topova, osamdesetak minobacača većih kalibara, više desetaka protuzrakoplovnih topova, streljivo te stotinjak protuoklopnih sredstava.

Tim smjelim pothvatom i kasnijom predajom vojarni JNA u Slavonskom Brodu osigurano je oružje za brigadu i obranu Slavonije. Dio zarobljene vojne opreme i naoružanja sa municijom odmah je proslijeđen za obranu Nove Gradiške, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Slatine i drugih krajeva Slavonije.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 5 =