”Dan kada je Tovarnik plakao”…Ubijanja, premlaćivanja do smrti, izgladnjivanja, zvjerska tjelesna i psihička mučenja…Najmlađa žrtva krvavog srbočetničkog pohoda i razlarenih srpskih hordi imala je samo šest mjeseci a najstarija 104 godine…

Ne zaboravimo da su Hrvati morali nositi bijele trake za raspoznavanje i tako bivaju obilježeni a za njih je uveden policijski sat...To malo mjesto proživjelo je velika stradanja,...Najmlađa žrtva krvavog srbočetničkog pohoda i razlarenih srpskih hordi imala je samo šest mjeseci a najstarija 104 godine. Mirnom reintegracijom oni koji su se uspjeli spasiti vraćaju se u Tovarnik. Za ove stravične srpske zločine nad Hrvatima Tovarnika nitko nije odgovarao...

Pokop tovarničkih žrtava koje su srpski agresori ubili
Podijeli

Riječ je o spomenu na 31. siječnja 1998. godine kada su na mjesnom groblju pokopani posmrtni ostaci 48 mještana ekshumirani iz masovne grobnice. Tovarnik je prije 24 godine dao veliku žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. Imena njih 72 na spomen obilježju trajno podsjećaju na žrtvu koju su podnijeli…

”Ubijanja, premlaćivanja do smrti, izgladnjivanja, svakovrsna tjelesna i psihička mučenja, koja zdravi ljudski um teško može i zamisliti, bila su stravična svakodnevica u kući-logoru pok. dr. Đorđa Cvejića, kroz koju je krajem 1991. prošlo najmanje 300 hrvatskih branitelja i civila, pretežno iz Tovarnika i okolnih mjesta. Ljudi koji nisu ubijeni u toj kući, nakon mučenja su odvođeni pa ubijani i bacani u masovnu grobnicu, u koju je bačen i ubijeni župnik vlč. Ivan Burik, koji je najveći dio svoga svećeništva, punih 28 godina proveo u Tovarniku. Dio mještana odveden je u logore u Srbiju, najviše u Begejce i Sremsku Mitrovicu”.

Naime, svi Hrvati su nakon okupacije Tovarnika morali nositi bijele trake oko ruke i imati bijele plahte na kući, dok je policijski sat vrijedio samo za Hrvate.

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru 23. travnja 2012. godine objavilo je prvostupanjsku nepravomoćnu presudu, kojom su za smrt 75 osoba u Tovarniku počinitelji ratnog zločina osuđeni ukupno na sramotnih 41 godinu zatvora: na trojicu okrivljenika primijenjen je Zakon o općem oprostu, četvoricu su okrivljenika oslobodili optužbe zbog nedostatka dokaza, a sedmoricu zločinaca su osudili na neprimjereno blage kazne.

Sramotno je da optužnica nije obuhvatila najodgovornije zapovjednike tzv. JNA i milicije tzv. SAO Krajine, prije svih tadašnjeg pukovnika Dušana Lončara, komandanta 2. Proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA, Borislava Bogunovića, ministra unutarnjih poslova u Vladi tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, Ljubomira Jorgića, zapovjednika logora u Tovarniku i njegovog zamjenika Savu Ivanovića, komandira tzv. milicije SAO, Željka Krnjaića, dr. Vojislava Stanimirovića, njegovu suprugu dr. Ljeposavu Stanimirović i niz drugih koji su činili i prikrivali ratni zločin”, navodi Antun Ivanković.

31 01 1998 pokopane su žrtve pobijene u agresiji Jna i srbočetnika koja počinje 22.rujna 1991 nad Hrvatima tog malog mjesta. Ne zaboravimo da su Hrvati morali nositi bijele trake za raspoznavanje i tako bivaju obilježeni a za njih je uveden policijski sat

To malo mjesto proživjelo je velika stradanja,

Najmlađa žrtva krvavog srbočetničkog pohoda i razlarenih srpskih hordi imala je samo šest mjeseci a najstarija 104 godine. Mirnom reintegracijom oni koji su se uspjeli spasiti vraćaju se u Tovarnik. Za ove stravične srpske zločine nad Hrvatima Tovarnika nitko nije odgovarao.

Obilježena tužna obljetnica ubijenih Tovarničana koje su srpski agresori pobili i masakrirali

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar Banožić sudjelovao je na obilježavanju 24. obljetnice pokopa mještana Tovarnika “Dan kada je Tovarnik plakao”

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar Banožić sudjelovao je na obilježavanju 24. obljetnice pokopa mještana Tovarnika ‘Dan kada je Tovarnik plakao’| Foto: MORH

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u ponedjeljak 31. siječnja 2022., na obilježavanju 24. obljetnice pokopa mještana Tovarnika stradalih u Domovinskom ratu koja se obilježava pod nazivom “Dan kada je Tovarnik plakao, 31. siječnja 1998. – 2022.”

Kod spomen obilježja žrtava iz Tovarnika održan je komemorativni program. Formirana je Kolona sjećanja do mjesnog groblja gdje su, kod spomen obilježja masovne grobnice, položeni vijenci i upaljene svijeće. Misa zadušnica za sve poginule održana je u crkvi Sv. Mateja. Tijekom Domovinskog rata ukupno je ubijeno 75 mještana, a za njih petero se još uvijek traga.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da se na današnji dan s tugom i boli prisjećamo tovarničkih žrtava. Dužni smo čuvati uspomene na njih jer su one podsjetnik na žrtvu i cijenu hrvatske slobode, rekao je.

“Danas obilježavamo 24 godine od kada su pokopani posmrtni ostaci 48 ubijenih mještana Tovarnika. Ne postoje riječi koje bi ublažile bol za prekinutim životima. Jedino što možemo je, čuvati uspomene i biti ponosni na njih jer one podsjećaju kolika je cijena hrvatske slobode, koje smo zlo trebali pobijediti, ostajući uspravni, ostajući ljudi! Svim mučki ubijenim stanovnicima Tovarnika neka je vječni spomen. To im dugujemo” poručio je Banožić.

Mimohod na sijećanje 24. obljetnice pokopa mještana Tovarnika ‘Dan kada je Tovarnik plakao’| Foto: MORH

Uz obitelji poginulih mještana Tovarnika u obrambenom Domovinskom ratu, obljetnici su nazočili izaslanik predsjednika Sabora i saborski zastupnik Nikola Mažar, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, ravnatelj Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac, zapovjednik GOMBR-e brigadni general Mijo Validžić, predstavnici Grada Vukovara, Udruge žena Tovarnik, Odbora za branitelje Općine Tovarnik i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, načelnici i predstavnici Općina i drugi.

T.H.


Podijeli