Dan kad bi se trebali prisjećati i svih majki, ratnica i žena stradalih u Domovinskom ratu…U ratu za obranu Hrvatske sudjelovalo je 23.080 žena, od kojih su njih čak 1113 ostale trajni ratni invalidi…

Eto, hrvatske majke nemaju ni Spomen dan (i to smo predlagali, ali su u Hrvatskom saboru odbili)....

Podijeli

U zadnje vrijeme sa svih se strana, a poglavito u prigodi obilježavanja 8. ožujka – Dana žena, raspravlja o položaju žena i u Hrvatskoj. S tim u svezi svašta se može čuti, iako najviše prevladava pitanje: što bismo mogli i trebali učiniti da žene budu zastupljenije u politici, poduzetništvu, upravljačkim strukturama i tome slično, odnosno bore li se žene dovoljno za promjene svog društvenog statusa?…

Međutim, gotovo nitko ne govori i ne pita: jesmo li se dovoljno odužili svim majkama i ženama koje su sudjelovale u svetom hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu?

Tko će i hoće li na taj dan stradalim Junakinjama Domovinskog rata barem zapaliti svijeću, ako ništa drugo?

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) svake godine, pa tako i ove i na ovaj će se način prisjetiti 127 žena koje su ubijene u Domovinskome ratu

U spomen na njihovu žrtvu, zapalit će svijeće podno Spomen križa „Bili su prvi kad je trebalo“ na koprivničkom Gradskom groblju – da se ne zaborave.

Naime, žalosno je i jadno da se više malo tko i sjeća tih žena, majki i kćeri koje su srpski i ini agresori ubijali i masakrirali na najgore moguće načine.

U ratu za obranu Hrvatske sudjelovalo je 23.080 žena, od kojih su njih čak 1113 ostale trajni ratni invalidi.

Stoga, kad se obilježava ovaj dan, osobito nekakvim „noćnim marševima“ i drugim akcijama, ne bi se smjelo dogoditi da se ne prisjetimo i ovih hrvatskih mučenica, baš kao i na tisuće hrvatskih žena-majki koje su umrle od tuge za svojim najbližima, koji su dali svoje živote za suvremenu, slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku.

Predlagali smo i opet to činimo da se u Hrvatskoj, sada već 27 godina od početka srpske agresije, podigne i spomenik “Hrvatskim majkama”, ali i da u svakom većem gradu po njima nose imena ulice ili trgovi, kao što recimo u Zagrebu tek jedan mali trg nosi ime po Nevenki Topalušić (1954.-2014.), heroini Domovinskog rata.

Nakon II. svjetskog rata po ubijenim ženama, partizani su nazivali i razne tvornice i kulturne ustanove, (recimo po Nadi Dimić zvala se i tvornica donjeg rublja!), a gdje danas u Hrvatskoj postoji nešto takvoga kad  je riječ o ubijenim ženama za slobodu Hrvatske?

Je li se tko uopće zapitao: kakav bi uopće  bio položaj žena u društvu da nije bilo i njihove žrtve u Domovinskome ratu?

Je li se tko uopće zapitao: kakav bi uopće  bio položaj žena u društvu da nije bilo i njihove žrtve u Domovinskome ratu?

Stoga nas iznimno čudi da se govori o svemu, a najmanje o njihovoj žrtvi i neizmjernoj ljubavi za hrvatsku Domovinu.

Eto, hrvatske majke nemaju ni Spomen dan (i to smo predlagali, ali su u Hrvatskom saboru odbili).

Ne, to nije normalno.

Ali, kako bilo da bilo, svim ženama i majkama, a poglavito hrvatskim braniteljicama, sretan Dan žena!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)


Podijeli