Da je životne pravde, zemaljske, ovaj bi dječak jučer 20. ožujka proslavio svoj 45. rođendan.On je vukovarski dječak sa Sajmišta, Dario Pakšec, šesnaestogodišnjak ubijen s majkom Anom, ocem Stjepanom i mlađim bratom Damirom u travnju 1992. godine te bačen u masovnu grobnicu, u bunar u Novoj ulici…

Njegovi prijatelji iz djetinjstva i danas o njemu slažu samo najljepše riječi pa tako i Danijela; "Bio je krasan dečko pomalo raščupane kose i živih radoznalih očiju, a kao takav omiljen u društvu nas djevojčica. Uvijek je bio spreman pomoći oko radova na satima tehničkog koji mu je odlično išao, a meni je pomagao oko matematike...

Dario Pakšec,-Fotografije privatna arhiva
Podijeli

Da je životne pravde, zemaljske, ovaj bi dječak jučer 20. ožujka proslavio svoj 45. rođendan. Najzrelije, najbolje godine života.. On je vukovarski dječak sa Sajmišta, Dario Pakšec, šesnaestogodišnjak ubijen s majkom Anom, ocem Stjepanom i mlađim bratom Damirom u travnju 1992. godine te bačen u masovnu grobnicu, u bunar u Novoj ulici…

Njegovi prijatelji iz djetinjstva i danas o njemu slažu samo najljepše riječi pa tako i Danijela; “Bio je krasan dečko pomalo raščupane kose i živih radoznalih očiju, a kao takav omiljen u društvu nas djevojčica. Uvijek je bio spreman pomoći oko radova na satima tehničkog koji mu je odlično išao, a meni je pomagao oko matematike. Naš je razred bio svih nacionalnosti, a u 5. razredu upotpunjen i djecom pristiglom iz dvije područne škole obližnjih Svinjarevaca i Negoslavaca. Do rata smo svi bili prijatelji, ni po ničemu se nismo razlikovali, osim možda po ocjenama, ali to tada nije ni bilo toliko bitno, bili smo djeca željna igre i zabave, života. Nas doma nitko nije učio razlikovati ljude i prijatelje po tome tko je Hrvat tko Srbin… No, rat nije poštedio nikoga i odjednom su nestala prijateljstva s dojučerašnjim školskim prijateljima. Osim što smo dijelili školske klupe, Dario je živio u susjedstvu moje bake i djeda na Sajmištu pa smo se znali igrati na igralištu zvanom prazni plac, tu bi se okupilo dosta djece, a često je s nama bio i Darijev mlađi brat, Damir. Sve što djeca vole bilo je ovdje, ljuljačke tobogan, bezbrižne igre loptom, nogomet i graničar. Predvečer smo znali izvoditi nepodopštine pa smo zvonili na zadnju ili predzadnju kuću u ulici i bježali do sljedećeg ugla. Kada su počele naznake nemira u našem gradu, završio je prvi razred srednje škole, išao je na satove gitare, vozio motor i, u jednu ruku, u naše vrijeme bio je frajer…”

Fotografije privatno arhiva

Još jedan prijatelj, Mario Perković opisao mi je sjećanja na druženja s Darijem. Zajedno su svirali gitaru, slobodno vrijeme provodili pecajući na Dunavu, pa tako pamti zajedničke odlaske u ribolov ali i poklonjeni ribički štap. U posebnom sjećanju ostalo je i zajedničko ljetovanje dvije godine prije početka ratnih sukoba, bilo je to kampiranje na Otoku mladosti, danas otoku Obonjanu. Ni vožnje gradskim ulicama motorom nisu im bile strane, a Dario je volio provozati svoju simpatiju, Ružicu s Olajnice. Njihov je prvi razred srednje elektrotehničke škole, u vukovarskoj ratnoj stvarnosti 1991. ostao obilježen životima trojice prijatelja, Marija Perkovića, Igora Kačića i Darija Pakšeca. Igorov život zločinci su prekinuli na masovnom stratištu Ovčara, Darijev nekoliko mjeseci kasnije, u proljeće 1992., dok će Mario kao maloljetni branitelj proći pakao Vukovara, proboja i zarobljavanja.

Skromni, samozatajni članovi obitelji i prijatelji sve ove godine u srcu nose sjećanje na obitelj Pakšec kojoj nije bilo dozvoljeno napustiti Vukovar za vrijeme okupacije nakon završetka ratnih djelovanja.

Obitelj Pakšec sahranjena je na mjesnom groblju u Dalju.

Darijevo i Damirovo, kao i ime Igora Kačića nalaze se na jedinom muralu navijača Torcide u Vukovarskoj ulici u Splitu posvećenom ubijenoj djeci u Vukovaru, kao i ilustracija, fotografije i podaci o braći Pakšec u sklopu stalnog postava izložbe Poginula djeca u Domovinskom ratu pri Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru.

Sretan ti nebeski rođendan…, objavila je Ani Galović  na svom Facebooku

Autor teksta / Ani Galović

*Ulomci iz knjige Mama, ne vidim nebo gdje možete pročitati epilog pronalaska i presude zločincima za ubojstvo obitelji Pakšec.
* Fotografije privatno arhiva…

Dario Pakšec,-Fotografije privatna arhiva


Podijeli