Cvjetnica proslavljena u Vojnom ordinarijatu na Nedjelju muke Gospodnje

„A kad satnik koji stajaše njemu nasuprot vidje da tako izdahnu, reče: 'Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji'“...

Podijeli

Cvjetnica – Nedjelja muke Gospodinove proslavljena je 28. ožujka 2021. godine u Vojnom ordinarijatu. Sukladno epidemiološkim mjerama i prostornim mogućnostima, vjernici su se okupili u kapelici i predvorju zgrade Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru, gdje je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan vodio obrede. Uz biskupa Bogdana koncelebrirali su: msgr. Juraj Jezerinac vojni biskup u miru, don Marko Medo generalni vikar i don Slavko Rajič biskupski vikar i kapelan u MORH-u…

Nakon blagoslova maslinovih grančica, u kapelici je nastavljeno misno slavlje gdje je svečano pročitana ”Muka po Marku”.

Nakon toga biskup Bogdan je uputio kratku homiliju u kojoj je govorio o nastanku Cvjetnice, od kada se slavi i kako se slavila kroz povijest. Zatim je protumačio usklik  ”Hosana”, usklik posebice vezan uz Cvjetnicu ali i uz svaku misu. A značio bi spasi, pomozi. Potom se biskup osvrnuo na pročitanu ”Muku po Marku” usredotočivši se na rimskog satnika i njegovu ispovijest. Satnik je od 12.00 do tri sata poslije podne pratio što se zbiva s Isusom. „A kad satnik koji stajaše njemu nasuprot vidje da tako izdahnu, reče: ‘Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji’“. Rimljanin, poganin, stacioniran u Jeruzalemu, režimski službenik, čuo je optužbe poglavara i svjetine, izrugivanja, pogrde svake vrste protiv raspetoga Isusa: „Ej ti, koji razvaljuješ Hram i sagradiš ga za tri dana, spasi sam sebe, siđi s križa!’ ‘Druge je spasio, sebe ne može spasiti! Krist Kralj Izraelov‘! Neka sad siđe s križa  da vidimo i da povjerujemo“ (Mk 15,25-32). U trenutku nakon Isusova preminuća na Golgoti satnik spontano izgovara velike riječi, osobnu ispovijest vjere: „Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji“ (Mk 15, 39). Okupljenim vjernicima biskup se obratio riječima ohrabrenja da unatoč svim poteškoćama s kojima se susreću ne posustaju.

L.K.


Podijeli