CRKVENA ISTRAGA OTKRILA: Svećenik optužen za pedofiliju, lažno je prijavljen!

MEDIJI GA RAZAPELI A SVEĆENIK LAŽNO PRIJAVKJEN I NEVIN

Ilustracija
Podijeli

Nakon što je u medijima Splitsko-makarska nadbiskupija objavila da je suspendirala svećenika radi crkvene istrage zbog prijave za pedofiliju, u Crkvi se u cijeli slučaj uključila i policija. Točnije, nakon unutarcrkvene istrage, koja se privodi kraju, kako Večernji doznaje, redovnička provincija, kojoj pripada osumnjičeni redovnik, odlučila je podnijeti kaznenu prijavu protiv osobe koja je prijavila svećenika zbog lažne prijave kaznenog djela.

– U policiji su nam rekli da to sada nije potrebno, jer su se oni, nakon što je informacija objavljena u javnosti, odlučili uključiti u postupak te da će oni provesti istragu. S naše strane sve im je dostupno pa su naši svjedoci lišeni obveze šutnje koju su imali dok je trajao crkveni postupak – saznalo se od provoditelja crkvene istrage.

Kako se može doznati, 78-godišnji svećenik, koji je prijavljen za seksualno zlostavljanje, negira krivnju i odbacuje optužbe iz prijave. Za seksualno zlostavljanje prijavila ga je jedna osoba za događaj koji se zbio prije 20-ak godina.

No kada je podnio prijavu, u Crkvi su mu rekli da mora imati i svjedoke za prijavu, koji su vrlo brzo otpali kao neautentični. A onda su, kažu u Crkvi, uslijedile ucjene pod krinkom nagodbe da se „afera“ ne objavi u javnosti. Prvo je „oštećeni“ tražio 15.000 eura, a nakon toga i stan od Crkve, čemu nije udovoljeno, nego je pokrenut redovni crkveni postupak za ovakve slučajeve.

Na mnoge upite zašto u Crkvi nisu cijeli slučaj prijavili i policiji, odgovaraju kako su sami morali provjeriti vjerodostojnost prijave te da bi u sljedećoj fazi, ako bi se pokazalo da ima indicija, slučaj svakako prijavio policiji. Također, znakovito je da niti oštećena osoba nije podnijela prijavu policiji.

No, policija se sada uključila po službenoj dužnosti i istražit će sve okolnosti. Odnosno, neovisno od crkvenog procesa, ako se utvrdi da je prijavljeni svećenik kriv, protiv njega podnijet će kaznenu prijavu, no ako se utvrdi da se radilo o lažnoj prijavi, onda će kaznenu prijavu adresirati na podnositelja lažne prijave kaznenog djela.- piše Večernji list

L.K.


Podijeli

Comments are closed.