Crkva u Europi u molitvi za mir u Ukrajini!…Svaka zemlja slavi misu jedan dan u korizmi

Crkva moli za mir u Ukrajini i za žrtve covida...

Podijeli

Tijekom cijele korizme Crkve u Europi molit će za mir u Ukrajini i za žrtve pandemija, priopćio je Tiskovni ured Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u utorak, 1. ožujka. Mise će se u pojedinim europskim biskupskim konferencijama slaviti prema utvrđenom rasporedu. HBK je na rasporedu 10. ožujka, a BK BiH 7. ožujka. Priopćenje CCEE-a prenosimo u cijelosti.

Crkva moli za mir u Ukrajini i za žrtve covida

Svaka zemlja slavi misu jedan dan u korizmi

Crkva u Europi okuplja se oko euharistijskog stola. Od Čiste srijede i kroz cijelu korizmu predsjednici biskupskih konferencija našeg kontinenta slavit će misu na kojoj će uputiti zaziv za mir i moliti za poginule u ratu i one koji su umrli od covida.

Europski biskupi pridružuju se apelu pape Franje “da 2. ožujka, Čista srijeda, bude Dan posta za mirPotičem napose vjernike da se toga dana snažno posvete molitvi i postu”.

Želimo, rekao je mons. Gintaras Grušas, nadbiskup Vilniusa i predsjednik CCEE-a, pridružiti se Papinom pozivu da utihnu oružja, da se odmah prekine rat u Ukrajini i da se radi na miru: „Razlozi za mir jači su od svake računice partikularnih interesa i svakog oslanjanja na uporabu oružja”.

Ovo vrijeme korizme ujedno je prilika da ponovno potvrdimo blizinu Crkve onima koji su trpjeli i još se bore s koronavirusom, da uputimo prošnju za prestanak pandemije i da se na misi prisjetimo žrtava covida – a njih je uistinu mnogo.

Inicijativa uključuje sve europske biskupske konferencije prema priloženom rasporedu te će, kao i prošle godine, svaka nacionalna biskupska konferencija biti uključena u organiziranje barem jedne mise. To želi biti znak zajedništva i nade za čitav kontinent; vrijeme posta i molitve “da se osjećamo kao braća i sestre i uputimo prošnju Bogu da okonča rat”.

Mise će se u pojedinim europskim biskupskim konferencijama slaviti prema utvrđenom rasporedu počevši od Pepelnice, 2. ožujka pa do 14. travnja. Hrvatska biskupska konferencija na rasporedu je 10. ožujka, kada će se mise slaviti i u biskupijama. BK BiH je na rasporedu 7. ožujka, a mise će se slaviti u tri katedrale.

L.K.


Podijeli