Čestitamo vam Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Odluka je donijeta u vrlo dramatičnim okolnostima, jer su samo dan ranije zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore s ciljem fizičkog uništenja hrvatskog državnog vrha, što je izbjegnuto pukim slučajem....

Uredništvo braniteljskog portala (www.braniteljski-portal.hr)
Podijeli

Hrvatski je Sabor na današnji dan 1991. godine jednoglasno donio  Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Ta odluka od 8. listopada bila je operacionalizacija ranijih odluka od 25. lipnja, pa i Brijunskog moratorija nakon što je JNA raketiranjem Banskih dvora htjela doslovno likvidirati hrvatski državni vrh.

Taj dan otvorio je put prema međunarodnom priznanju, uspostavi diplomatskih odnosa s brojnim zemljama i stoga je, u jeku srpske i velikosrpske agresije na Hrvatsku uz ogromnu ulogu JNA, Hrvatska tada prije 26 godina proživljavala najteže dane od srbočetničke agresije na našu zemlju.

“Nama je poštovani hrvatski branitelji preostalo da svi skupa ponovo stavimo sebe u zonu obrane domovinskih vrijednosti i odgovornosti da Hrvatsku koja je postala slobodna, neovisna i demokratska upravo našom žrtvom i svih onih koji su dali svoj doprinos u obrani od velikosrpske agresije, učinimo  poželjnom zemljom za sve naše naraštaje i državom gdje će mladi ostajati jer smo svi skupa svjedoci da su sve dosadašnje politike svojom pohlepom ubile nadu hrvatskom čovjeku ne mareći za ogromnu žrtvu koju su svi hrvatski branitelji i njihove obitelji podnijele u strašnoj srbočetničkoj agresiji na Hrvatsku.

Mnogima su nejasne zbrke s datumom

Zbog toga je i sjednica Sabora održana na tajnoj lokaciji, u zgradi INA-e. Sam Dan neovisnosti uveden je kao državni praznik 2001. godine i oko njegovog uvođenja i danas postoje dvojbe. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske Sabor je izglasao još 25. lipnja 1991. godine, ali su onda velike sile tražile tromjesečni moratorij na provedbu odluke, kako bi se cijela jugoslavenska kriza u međuvremenu riješila – nadalo se – mirnim putem.

Nažalost, od mirnog rješenja nije bilo ništa – 8. listopada su se vodile žestoke i krvave bitke po cijeloj Hrvatskoj, od Dubrovnika do Vukovara. Tako je, zapravo, 8. listopada samo konstantirano da su propale šanse za mirno rješenje krize. Stoga Hrvatskoj nakon tromjesečnog moratorija nije preostalo ništa drugo no da provede odluku donijetu 25. lipnja. Svejedno, ako vam cijela ova priča još nije sasvim jasna – danas je praznik i mi ga od srca čestitamo svim hrvatskim braniteljima,čitateljima, građanima i ljubiteljima naše domovine!

 Braniteljski portal


Podijeli

Comments are closed.