Červar 160. put vodi Hrvatsku: Neka bude medalja, bit ću ponosan! Idemo po zlato…

Želio bih napomenuti, ovi koji sad nisu na popisu su na čekanju i u svakom trenutku mogu uskočiti u sastav jer su pravila takva da možemo u Splitu promijeniti dva igrača, dva u Zagrebu i u polufinalu i finalu još dva - rekao je Lino nakon što je izdiktirao s kojih 16 kreće u lov na zlato...

press
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dobro raspoložen i optimističan bio je izbornik Lino Červar na zadnjoj press konferenciji uoči početka Europskog prvenstva. Dojam je kako mu je najveća briga to što je morao skratiti popis igrača za šest imena. Posljednji dan prije početka EP-a otpali su golman Ivan Pešić, lijevi vanjski Halil Jaganjac, desni vanjski Denis Buntić i Šime Ivić te pivoti Tin Kontrec i Marino Marić.

Želio bih napomenuti, ovi koji sad nisu na popisu su na čekanju i u svakom trenutku mogu uskočiti u sastav jer su pravila takva da možemo u Splitu promijeniti dva igrača, dva u Zagrebu i u polufinalu i finalu još dva – rekao je Lino nakon što je izdiktirao s kojih 16 kreće u lov na zlato.

Pomiješane su emocije uoči starta. Svatko tko ima dijete želi da se ono vine do vrha. I ja bih to htio.

More splitskih i rijeka zagrebačkih i svjetskih novinara slili su se u rezidenciju hrvatske rukometne reprezentacije, hotel “Park” na posljednje obraćanje izbornika Line Červara uoči početka Europskoga rukometnog prvenstva. Hrvatska ga otvara spektaklom u odavno rasprodanoj Spaladium areni (20.30), utakmicom sa Srbijom, Večernji.hr.

Gužva je bila otprilike, kao da brazilski izbornik objavljuje da otpisuje Neymara!

– Koliko nas ima – trljao je oči izbornik Lino Červar gotovo ne vjerujući što se to događa.

– Neovisno o svemu što će biti, mogu samo zahvaliti svim medijima na tome kako prate i podržavaju našu reprezentaciju. Nemamo se pravo žaliti, okružuje nas jako pozitivna atmosfera – govorio je Červar u uvodu.

Prije sedam godina, u Beču je, s bananom u ruci, odlazeći vikao: „Sram vas bilo, ne poštujete olimpijskog pobjednika!” Najvažnije je biti miran.

– Želio bih napomenuti da oni koji nisu “unutra”, Pešić, Marić, Kontrec te vanjski igrači Ivić, Buntić i Jaganjac, mogu u svakom trenutku uskočiti jer već u Splitu možemo promijeniti dva igrača, u Zagrebu još dva, te dva uoči same završnice. Od 2003. često nam se znalo dogoditi da nam džoker s tribine pomogne. Vjerujem u sve igrače – rekao je Lino, s kojim su došli i Luka Cindrić i Igor Vori.

Izborniku nije bilo lako pri izboru. Najvažnije je smiriti glavu. Puno smo radili, gledali Srbiju. Nećemo je pobijediti u 10 minuta, moramo biti jaki svih 60. Nisam čitao poruke njihovih igrača, svatko ima svoje mišljenje – rekao je naš prvi srednji vanjski igrač Luka Cindrić.

– Na svakom treningu, otkako smo se okupili 18. prosinca, dali smo maksimum. Izbornik može biti zadovoljan. Postoji pozitivna nervoza i to je dobro. Kad počne, bit će lakše. Gledali smo Srbiju u igri protiv Slovenije, jako je neugodna momčad, strašni igrači. Svi ti porazi bili su samo zavaravanje svih nas. Znam ih ja, ne pije vodu da smo favoriti, jedina nam je prednost što igramo kod kuće. Dolaze rasterećeni i opušteni – dodao je najiskusniji Igor Vori i poentirao: – Turnir ne završava prvom utakmicom.

Červar je otkrio da 160. put vodi hrvatsku rukometnu reprezentaciju, sada protiv Srbije. Červar traži puno od igrača.

– Mislim da nijedan izbornik u našem sportu nije vodio reprezentaciju u toliko utakmica. Pomiješane su emocije uoči starta. Svatko tko ima dijete želi da se ono vine do vrha. I ja bih to htio. Netko nam nameće da sad moramo biti zlatni, a sedam godina nismo bili u finalu. Takvi smo mi Hrvati. To je motiv, malo i prijetnja. Ali moramo se s time nositi. Nisam tako hrabar, nazovite me kukavicom, ali ne mogu reći da ćemo biti zlatni. Neka bude medalja, bit ću ponosan!

Želim da vas dečki zapale i neka vjetar publike bude jako dug. Sve ovisi o nama. Prije devet godina publika nas je spasila na startu. Ne bih je htio razočarati. Ni nju ni sve ove ljude u “Parku”, guvernante, sobarice, kuhare… Samo otac i majka svojoj djeci pružaju sve ono što oni nama ovdje čine – kazao je izbornik Červar.

Kakvi su osjećaji nakon sedam godina? Bit će vam to prva natjecateljska utakmica s Hrvatskom od onog finala s Francuskom u Beču.

– Ostario sam. Neki kažu jako, ali još uvijek sam djetinjast, jako znatiželjan, želim vidjeti što je iza brda, gladan sam pobjeda, još učim, želim čuti što drugi misle, a nikad sve ispite neću položiti. Dok me bude krasila posvećenost poslu koji volim sa strašću, dotad ću biti trener. Svjestan sam da dolaze novi – rekao je Lino.

Kakvu će ulogu imati Duvnjak?

– Imamo mi i drugih igrača koji su jako bitni. Kolektiv je najjači igrač. On je jak, ali i svi drugi su mi jednako važni. Podsjećam da je on igrač koji nikad ne kaže “ne mogu”. Morat ćemo na to paziti zbog opterećenja tijekom igre – rekao je jasno hrvatski izbornik pa zaključio:

 – Moram pobijediti sebe, naći svoj mir, a opet sam pozitivan. Djevica sam, picajzla, hoću sve, puno od igrača. Neki će odahnuti kad ne budem više izbornik!

 Najviše suparnici, nadamo se. Sretno!

Vori: Imamo strašnu kemiju u momčadi

– Kao najstariji mogu pohvaliti svakog suigrača jer smo svi dali maksimum. Izbornik može biti zadovoljan što se toga tiče, spremni smo, postoji pozitivna nervoza, ali kad počne utakmica, uz pomoć naših navijača, to će proći i nadam se da ćemo se veseliti i sutra i na svakoj sljedećoj utakmici. Gledali smo Srbiju, oni su jako neugodni, imaju prave igrače, koji su nositelji u klubovima… Nametanja nama uloge favorita ne drži vodu, jedina prednost je što mi igramo kući, a oni dolaze rasterećeni i opušteni. Mi smo se dobro pripremili za turnir koji ne počinje i ne završava s prvom utakmicom – rekao je najiskusniji u našem sastavu, Igor Vori te nastavio:

– U našoj momčadi se stvorila strašna kemija, svi smo jedno, svi dišemo kao Hrvatska. Ne vidi se razlika između mladih i starih, da to tako kažem. Prva želja je da pobijedimo Srbiju, a onda Island i tako dalje… Razmišljati o finalu i Zagrebu je još prerano.

Popis 16 igrača za početak EP-a

GOLMANI: Alilović, Stevanović
PIVOTI: Vori, Musa
LIJEVA KRILA: Mihić, Štrlek
DESNA KRILA: Horvat, Čupić
LIJEVI VANJSKI: Mandalinić, Mamić
DESNI VANJSKI: Kopljar, Stepančić
SREDNJI: Duvnjak, Karačić, Cindrić
OBRANA: Gojun

D.J.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •