Cerar: Odbacujemo Tajanijevo prekrajanje povijesti…Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani -“Živjele talijanska Istra i Dalmacija”

SLOVENSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da će predsjednika Europskog parlamenta Antonija Taianija upozoriti na neprihvatljivost njegovih izjava u Basovizzi kod Trsta koje su izazvale niz ogorčenih reakcija u Sloveniji…

„Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je predsednik Europskog parlamenta Antonio Tajani...

-Želja pusta: Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u Bazovici: “Živjele talijanska Istra i Dalmacija”

“Pismeno ću ga upozoriti da je takva retorika u današnjoj Europi neprihvatljiva i u suprotnosti s vrijednostima koje zastupa i mora zastupati EU. Želio bih da se ta priča ovime zaključi  i da se više ne ponavlja”, kazao je Cerar u izjavi za slovenske medije.

“Ja osobno i ministarstvo vanjskih poslova odbacujemo takvo falsificiranje naše zajedničke europske i slovenske povijesti, a ono što je Tajani u Basovizzi rekao posebno je neprihvatljivo i nečuveno. Takve izjave izazivaju strah”, kazao je Cerar.

-Želja pusta: Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani u Bazovici: “Živjele talijanska Istra i Dalmacija”

Prema navodima slovenskih medija, Tajani je u Basovizzi kod Trsta, na proslavi obilježavanja talijanskog Dana sjećanja na žrtve fojbi koji se obilježava svake godine 10. veljače među ostalim izjavio “Neka živi Trst, živjela talijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija”, što vodeći slovenski političari smatraju povijesnim revizionizmom, te izokretanjem stvarnih ratnih događaja za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i prije njega, te žrtava koje su Hrvati i Slovenci iz Dalmacije, Istre i iz Slovenskog primorja podnijeli pod talijanskim fašizmom, budući da je odlazak Talijana iz krajeva koji su Italiji pripali nakon Prvog svjetskog rata nakon Drugog rata protumačen svojevrsnim etničkim čišćenjem od strane tadašnjih jugoslavenskih komunističkih vlasti.

-Lili Benčik: Mogu li Hrvati imati Dan sjećanja 12. studenog , kao što Talijani imaju 10. veljače?…

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu Matjaž Nemec ( stranka socijaldemokrata, SD) protestirao je također protiv izjava Matea Salvinija i  Antonija Tajanija te najavio da će njegova stranka u Europskom parlamentu potaknuti raspravu zaslužuje li netko tko zastupa pristrane i revizionističke izjave da bude predsjdnikom te europske institucije.

Uslijed skandala koje su izazvali  nedjeljni nastupi talijanskih političara u Basovizzi kod Trsta slovenska će vlada vjerojatno pozvati na razgovor talijanskog veleposlanika u Ljubljani, a nije isključeno niti slanje prosvjedne diplomatske note Rimu, navode diplomatski izvori koje prenose neki mediji u Sloveniji.

D.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

osamnaest − jedan =