CARSTVO ŠEFICE DIPLOMACIJE Impozantan popis imovine Marije Pejčinović Burić

Tvrtka s nula zaposlenih...

Podijeli

Niz sukoba koji su se posljednjih dana odvili na političkoj sceni zbog Marakeškog sporazuma, u prvi su plan doveli ministricu vanjskih poslova, koja se našla u konfliktnoj situaciji s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Pejčinović Burić krasi intrigantna priča, jer radi se o dami koja je godinama radila na harmonizaciji srpskog pravosudnog sustava s europskim. Godinama je radila u diplomaciji, konkretnije od 2000.godine kada postaje pomoćnica ministra europskih integracija na preporuku Ivana Jakovčića. Surađivala je i s Nevenom Mimicom, a u Ministarstvu se zadržala i u Sanaderovoj eri, a zanimljivo je da se ministarskoj poziciji nadala onoga časa kada je bivši premijer smijenio Miomira Žužula, no umjesto nje, ta je pozicija pripala aktualnoj hrvatskoj predsjednici, što joj ambiciozna Pejčinović-Burić nikada nije oprostila.

U Srbiji zaradila milijun kuna

Aktualna ministrica nekoliko je godina provela u Srbiji, a nagađalo se kako je tvrtka Abedeca d.o.o.u punom ministričinom vlasništvu poslužila za primanje uplata tijekom projekta. Prema financijskom izvješću firme, šefica diplomacije kroz rad u Srbiji uprihodila je preko milijun kuna. Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, svojevremeno je žestoko kritizirao Pejčinović Burić problematizirajući među ostalim njene poslove u Srbiji, ali i poslovne projekte njezina supruga s posebnim naglaskom na gradnju termoelektrane na Peruči.

”To je privatni projekt u koji je uloženo 5 milijuna eura, a nositelji projekta, tvrtke MCC i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane, u vlasništvu su i suvlasništvu Zorana Burića koji je direktor tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine. Svojedobno je rekao da ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija te da mu je podršku dao i državni ured za imovinu koji mu je spreman mu je prepustiti i državno zemljište za gradnju. Kazao je i da je riječ o projektu od strateškog interesa za RH.

Pejčinović-Burić je u svojoj imovinskoj kartici navela je da ona nema poslovnog udjela u tvrtkama svojeg supruga. Inače, MCC i Vrdovo tvrtke su s ukupnim godišnjim prihodom od oko 80 tisuća kuna.

Tvrtka s nula zaposlenih

Zanimljivo je kako je Vrdovo tvrtka s nula zaposlenih, a primjerice u 2015.godini bilježe svega četiri kune prihoda, druga tvrtka s dva zaposlena iste je godine ostvarila spomenutih 80 tisuća kuna prihoda. No, u svakom slučaju imovina ministrice Pejčinović Burić ako je suditi po podacima iz njene imovinske kartice prilično je raskošna. Kao šefica hrvatskih diplomacija prima plaću od oko 19.300 kuna neto, a suprug pak u MCC Ekskluzivnim nekretninama ubire plaću od oko 30 tisuća kuna također neto.

Ministrica je vlasnica 300000,00 kuna vrijednog građevinskog zemljišta u Smokvici, riječ je o zemljištu od 375 kvadrata. Jednako vrijedno zemljište od 2345 kvadrata šefica diplomacije posjeduje u Rakovici, gdje je vlasnica njive od 44390 kvadrata vrijedne 120000 kuna. Suprug je suvlasnik stana od 120 kvadrata u Zagrebu, a vrijednost ove nekretnine iznosi 1360000,00 kuna. U kategoriji pokretnina u ministričinoj kartici spominje se Peugeot 307 iz 2002.godine, ali i Lexus 430 iz 2007.godine.

Vrijedne umjetnine

Pejčinović Burić u kartici navodi i umjetnine koje posjeduje zajedno sa suprugom, radi se o imovini vrijednoj 150000 kuna, a tu je i štednja od 400000,00 kuna.

Prema podacima iz imovinske kartice Marije Pejčinović Burić, njezin je suprug zaposlen u tvrtki MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o., u kojoj ima pola vlasničkog udjela. Suprug je opterećen kreditom od 80.000 eura kod ERSTE banke koji je podigao odmah nakon što mu je supruga imenovana državnom tajnicom u MVP-u.

Suprug vlasnik brojnih tvrtki

Burić se u kartici spominje kao jedan od vlasnika tvrtke Jadranski podmorski kabel .d.o.o., koja je u likvidaciji, a stopostotni je vlasnik tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću Agro Šagovina j.d.o.o. i tvrtke Agro Čovac j.d.o.o.Ima i četvrtinu udjela u tvrtki Vatreni j.d.o.o. Tu su i ti tvrtke Fotonaponska elektrana Donji Bitelić j.d.o.o., Fotonaponska elektrana Alebića kula j.d.o.o., u kojima Burić ima vlasničke udjele, te tvrtka Vrdovo reverzibilne hidroelektrane j.d.o.o.. Buduća ministrica vanjskih poslova bila je pak stopostotna vlasnica konzultantske tvrtke Abeceda d.o.o., na adresi Krajiška 30, u susjedstvu bivšeg premijera Zorana Milanovića, piše Dnevno.hr.

D.K.


Podijeli

Comments are closed.