Capak: “Nakon trajnog silaznog trenda, imamo malo povećanje broja slučajeva”

Istaknuo je da je Hrvatska trenutačno treća u EU-u po incidenciji u 14 dana i da takva situacija dopušta razmišljanje o dodatnom ublažavanju...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je kako treba biti oprezan, jer “nakon više od dva mjeseca trajnog silaznog trenda došli smo na stagnaciju pada broja novih pozitivnih na koronavirus”, a “imamo i malo povećanje broja slučajeva”…

U intervjuu za HTV, Capak je rekao da se u Hrvatskoj mjere mogu mijenjati ovisno o situaciji.

Istaknuo je da je Hrvatska trenutačno treća u EU-u po incidenciji u 14 dana i da takva situacija dopušta razmišljanje o dodatnom ublažavanju. Govorio je i o cijepljenju te naglasio da u četvrtak stiže 16.000 doza Modernina cjepiva, a do kraja tjedna 50.000 doza AstraZenecina.

Krunoslav Capak kazao je da Moderna najslabije opskrbljuje cjepivima i da je Hrvatska naručila od nje milijun doza. Napominje da smo sada u drugoj fazi cijepljenja i da je možda netko još ostao iz prve faze jer su se javili kasnije.

“Velike su količine cjepiva, ali s obzirom na veliki grad, to je malo po jednom cjepitelju. Svaki liječnik obiteljske medicine dobio je po 30 doza cjepiva AstraZenece, a sutra će HZJZ dati svoj doprinos i cijepiti, također po listi, u Zavodu. Naručeno je 70 pacijenata svakih pola sata na punkt na Ksaverskoj cesti”, rekao je.

“Svi zavodi za javno zdravstvo dostavili su Ministarstvu zdravstva gdje će se odvijati punktovi za cijepljenje. Neki su već počeli s masovnim cijepljenjem, npr. Koprivničko-križevačka županija prije dva tjedna. Zagreb ima prijavljenih 19 punktova. Ako će biti potrebne i veće dvorane, za takve potrebe postoji Zagrebački velesajam”, istaknuo je Capak.

Nakon više od dva mjeseca trajnog silaznog trenda došli smo na stagnaciju pada broja novih pozitivnih na koronavirus, kazao je. “Imamo malo povećanje broja slučajeva, no nema razloga za zabrinutost. Dolaskom toplijeg vremena i sa sve više cijepljenih ljudi brojevi će i dalje padati”, rekao je Capak.

Govoreći o aktualnim mjerama te o tome kolike su mogućnosti za njihovo ublažavanje od 1. ožujka, rekao je da je sadašnja epidemiološka situacija takva da je Hrvatska treća u Europskoj uniji po incidenciji u 14 dana.

“To imamo već neko vrijeme. Možemo biti zadovoljni tom epidemiološkom situacijom. To nam i dopušta da razmišljamo o dodatnim popuštanjima. Ali trebamo biti oprezni zbog dolaska novih sojeva virusa i sporijeg dolaska cjepiva. Trebamo biti vrlo oprezni. Stožer će vrlo pažljivo razmotriti koje bi to eventualno mjere popuštanja mogle biti, a koje će se razmotriti na sjednici Vlade do kraja tjedna”, izjavio je.

Odgovarajući na pitanje je li realno pooštravanje nekih mjera, kazao je kako ne vjeruje, osim možda za škole u nekim županijama, te je naveo primjer Dubrovačko-neretvanske županije. “No to je uvijek moguće. U državama EU-a to se trajno događa da se mjere vraćaju i brzo mijenjaju.”

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 3 =