Capak i Beroš: Pratimo situaciju oko AstraZenece ali čekamo službeni stav EMA-e

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je video sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite RH, svim županima te čelnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko borbe protiv COVID-19 i distribucije nadolazećih doza cjepiva…

Dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) potvrdio pojave tromboza nakon cijepljenja

Dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) potvrdio je da postoji “veza” između AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 i pojave tromboza nakon cijepljenja, u intervjuu za talijanski dnevni list Il Messaggero objavljenom u utorak…

– Sada možemo reći da je jasno da postoji veza s cjepivom. Međutim, još ne znamo što uzrokuje tu reakciju, rekao je Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cjepiva pri EMA-i.

Na sastanku su sudjelovali i ministar zdravstva Vili Beroš te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nakon što je Dužnosnik Europske agencije za lijekove (EMA) potvrdio pojave tromboza nakon cijepljenja oglasili su se Capak i Beroš

Ministar Beroš je nakon sastanka rekao kako su sa županima i ravnateljima županijskih zavoda razgovarali o procesu cijepljenja.

– Na početku tjedna dolaze nam značajno veće količine cjepiva. Željeli  smo ih obvezati da organizacijski budu promptni i spremni na dolazak većih količina cjepiva. U ovom tjednu će doći malo manje od 100.000 doza, a do kraja mjeseca 490.000 doza, najavio je ministar dodavši kako sve županije imaju svoje specifičnosti koje županijske vlasti moraju uzeti u obzir prilikom procesa cijepljenja, donosi HRT. 

Na pitanje novinara da komentira povezanost AstraZenece i krvnih ugrušaka ministar je rekao kako prate situaciju.

-OPASNO PRIZNANJE! Dužnosnik EMA-e potvrdio vezu između AstraZenecina cjepiva i opasnih tromboza! Još moramo utvrditi kako se to događa…

– Prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve su opcije na stolu, ali da bi postupali, moramo dobiti jasnu informaciju od EMA-e, poručio je Beroš.

Capak: Moguće je da će se mijenjati preporuke i uputstva

Krunoslav Capak je rekao kako treba pričekati odluku EMA-e jer “onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave može dati ocjenu”.

Objasnio je kako su male šanse da će doći do suspenzije AstraZenecinog cjepiva.

– Moguće je da će se mijenjati preporuke i uputstva za korištenje, npr. preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj određenoj dobi, rekao je.

Što se tiče mogućeg uvođenja novih mjera u nekim županijama, ravnatelj HZJZ-a je rekao kako su dali preporuke županijama s lošijom situacijom da na svom teritoriju donesu strože mjere.

– U Zadarskoj županiji situacija se pogoršala, njihov stožer je brzo reagirao, predložili su strože mjere koje će Nacionalni stožer usvojiti, najavio je Capak dodavši kako će pažljivo pratiti epidemiološku situaciju i sukladno tome donositi mjere, donosi HRT.  .

Ministar Beroš je na to dodao da počinje treća faza cijepljenja te da je potrebno definirati prioritete.

D.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest + tri =