Podijeli

Na Busovačkim stajama, u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, jučer, 17. lipnja 2018. godine, obilježena je 25. obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu.

Polaganjem vijenca kod spomen obilježja na Busovačkim stajama i sudjelovanjem u svetoj misi zadušnici, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara odao je počast poginulim pripadnicima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja.

Svetu misu predvodio je župni vikar fra Josip Mihael Matijanić.

“Stojimo na mjestu jedne naše mračne kolektivne memorije gdje se miješaju naši osjećaji zahvalnosti i ogorčenosti. Zahvalnost ljudima koji su dali svoje živote za obranu nas, naših obitelji i domova i ogorčenost, jer, i nakon 25 godina, još nitko nije odgovarao za ovaj zločin. Ovdje ne dolazimo samo da se prisjetimo poginulih pripadnika Humanitarnog konvoja, već da bi i na sebe prenijeli teret traženja pravednosti. To je prva stvar koju trebamo nositi sa sobom i, sukladno svojim mogućnostima, djelovati. Ne treba tražiti pravdu iz mržnje i prijezira, već da se to više nikad ne dogodi.”, poručio je fra Matijanić u svojoj propovijedi.

Ratne 1993. godine, pripadnici Armije BiH iz zasjede na mjestu Busovačke staje mučki su ubili 18, a teže ranili preko 20 pripadnika HVO-a i civila iz pratnje konvoja.

Konvoji samarice su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik vršili opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima za hrvatski narod i branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline piše portal Vecernji.ba .

I ove godine, Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Busovača u suradnji s općinskim strukturama vlasti i župnim uredom, na mjestu tragedije organizirale su komemorativni skup s misom zadušnicom u spomen poginulim pripadnicima Humanitarnog konvoja.

T.H.


Podijeli

1 KOMENTAR

 1. Gsp. M. Cavar !
  Sam sam svjedok toga strafanja na Busovackim stajama,preko tih isih staja na konjima sam vam dotjerao MTS,kuplen vlastitim novcem u Briselu, iz Njemacke dosao pomoci ” svom” narodu ,znasli koliko nas ima takvih? Kao hvalu bagra hrvatska- udbaska mije 26.06.2014.kidnapirala oca Jozu koji je trbao svjedociti protiv bande udbaske i zsto je i kidnapiran i najvjerojatnije ubijen,a tzv hr.vlasti tzv.hdz je opstruirso istragu ,unistio videp zapis iz ” unicredit banke” u Kiseljaku !?
  Stoga te molim kao predstavnika hrvata da poduzmes sve potrebne mjere u istrazi onih koji su opstruirali istragu !!!
  Nemoj dozvoliti da narod uzme pravo u svoje ruke !!!???
  Obracao sam se i Kordicu kojeg vrlo dobro poznajem iz rstnih dana,ali nije mi pomogao,sa izgovorom da je on zavas ratni zlocinac i da je zato nemocan bilo sto uciniti u mom slucaju !!!
  Zalosnoje ,slikovito receno” da mije banda udbaska ubils oca onom puskom koju im je moj otac Jozo kupio a ja na konjima preko planina donio !????
  Zalosno je sto sam prinudjen na ovakav nacin trsziti istinu o sudbini moga oca !!!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + sedamnaest =