Burne reakcije na nezakonito postavljenu riječku crvenu petokraku. Taj totalitaristički simbol treba odmah maknuti sa nebodera

Stoga-Taj totalitaristički simbol treba odmah maknuti sa nebodera, a koji je posve ilegalno postavljen, kako je ustvrdila ministrica Obuljen...

Podijeli

Instalacija “Spomenik crvenoj Rijeci” postavljena na krov Riječkog nebodera izvedena je mimo zakonom propisane procedure, rekla je u ponedjeljak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenivši da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe…

– Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure, objasnila je ministrica Obuljen Koržinek na upit Hine.

Podsjetila je da je Konzervatorski odjel u Rijeci u veljači u komunikaciji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti i gradom Rijekom iznio mišljenje o predradnjama koje je potrebno učiniti kako bi se na pojedinačno zaštićeni spomenik kulture postavila instalacija.

– Postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika Grada Rijeke, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaćam i kao primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element, ističe ministrica.

-Za Hrvatsku bez svih totalitarnih simbola!…Bez javne i nedvosmislene osude komunizma u Hrvatskoj neće završiti 2.svjetski rat i nema mira…

– Za sva ostala pitanja, upućujem vas da se obratite Gradu Rijeci koji je većinski vlasnik nebodera i koji je bio upoznat s mišljenjem Konzervatorskog odjela, a koji je bio suorganizator postavljanja instalacije na neboder u Rijeci, dodaje.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci samoobrambeni spomenik” postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a sastoji se od “2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku”.

Protiv postavljanja instalacije u nedjelju popodne prosvjedovao je veći broj građana. Nakon okupljanja na Mostu hrvatskih branitelja prosvjednici su prošli Korzom do Riječkog nebodera, a mirno okupljanje organizirano je putem društvenih mreža.

-IDS POD POJMOM ANTIFAŠIZAM SKRIVA “ZLOČINAČKU DIMENZIJU KOMUNIZMA”…

Reakcija Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Rijeke

Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo je na postavljanje instalacije Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci samoobrambeni spomenik” u obliku petokrake zvijezde na krovu Riječkog nebodera. Poštujući slobodu izražavanja i umjetničkog izričaja, Ministarstvo smatra neprihvatljivim isticanje simbola pod kojim je izvedena agresija na Hrvatsku i pod kojim su u Domovinskom ratu počinjeni brojni zločini.

Iz priopćenja Ministarstva hrvatskih branitelja:

– Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom. Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu.

Otvoreno pismo Vijeću EU: kada će se u Hrvatskoj provesti Rezolucija Europskog parlamenta od 19.rujna 2019.godine, kojom se izjednačuje nacističke i komunističke zločine?…

Iz priopćenja Ureda Grada Rijeke:

– Razlog zbog kojeg ministrica Obuljen Koržinek bez provjere s Gradom ili muzejem izjavljuje da je instalacija postavljena bez suglasnosti, bez statičkog elaborata i sl. možda je doista, s obzirom na sve navedeno, najbolje potražiti u političkoj domeni. No, to je onda ujedno i opasan otklon od dosadašnjeg ministričinog razumijevanja umjetnosti.

———————————–

Podsjetimo na ono što je Braniteljski portal često upozoravao Vladu, Pantovčak i sve hrvatske institucije, a samim tim i ministarstvo hrvatskih branitelja.Svi oni redom su se oglušili na naše pisanje, a sad kad se dogodila perfidna provokacija u Rijeci pod izlikom nekakve umjetnosti koju je Vlada financirala, postavljanjem crvene zvijezde petokrake koja je simbolom ubilačkog i totalitarnog komunističkog režima,  a isto je u svom kratkom mandatu podržao Zlatko Hasanbegović kao ministar kulture 2016 godine.

-Hasanbegović dao punu podršku Rijeci za projekt EPK-a…04.04.2016…

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sastao se danas poslijepodne s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem. Razgovarali su o podršci ministarstva Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, a poziv za sastanak uputio je Hasanbegović.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sastao se danas poslijepodne s ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem. Razgovarali su o podršci ministarstva Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, a poziv za sastanak uputio je Hasanbegović.”Zadovoljan sam, sastanak je bio konstruktivan. Ministar je obećao apsolutnu podršku ministarstva kulture i njega osobno te smo dogovorili hodogram aktivnosti.

-13. lipnja 2016. – Ministar Hasanbegović u Rijeci na predstavljanju programa projekta EPK 2020…

“Zadovoljan sam, sastanak je bio konstruktivan. Ministar je obećao apsolutnu podršku ministarstva kulture i njega osobno te smo dogovorili hodogram aktivnosti. U razumnom roku poslat ćemo troškovnik za programska sredstva i za infrastrukturna ulaganja. Također, obećao je da će dogovoriti sastanak i s premijerom i s nekoliko ministarstava čiji su resori vezani uz ovaj projekt, prije svega ministarstvom turizma, ministarstvom regionalnog razvoja i ministarstvom obrazovanja”, rekao je Vojko Obersnel Jutarnjem listu nakon sastanka…Jutarnji list je pobrisao taj arhivski tekst , ali ga je kopirao N1 I u potpunosti objavio.

———————

Nadalje se događaju smjene i na scenu stupa nova Vlada koja također podupire ovaj projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) u kojem se tekstu navodi sljedeće;

Ovim se potpisivanjem Vlada Republike Hrvatske obvezala financirati udio od oko 30 milijuna kuna, od 10 milijuna eura koliko će se za projekt (EPK)ukupno izdvojiti iz državnog proračuna.

Gradonačelnik Vojko Obersnel potpisao je anekse ugovora s ministricom kulture i ministrom turizma vezane uz nastavak financiranja projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Ovim se potpisivanjem Vlada Republike Hrvatske obvezala financirati udio od oko 30 milijuna kuna, od 10 milijuna eura koliko će se za projekt ukupno izdvojiti iz državnog proračuna.

Gradonačelnik Obersnel ovom je prilikom izjavio: „Zadovoljstvo mi je što danas u Rijeci mogu pozdraviti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i praktički pola Vlade, a posebno me veseli što smo danas potpisali ugovore s Ministarstvom kulture i Ministarstvom turizma kojima se nastavlja financiranje projekta Europske prijestolnice kulture.

———————————————–

Međutim ni Vlada ni predsjednica ne obaziru se na Rezoluciju Vijeća EU o totalitarističkim simbolima pod koje spada i crvena petokraka koja je postavljena na neboder u Rijeci pod krinkom umjetničkih sloboda, a što je u svojim javnim istupima često podržavala današnja ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja tom prilikom izjavljuje sljedeće;

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je kako je Europska prijestolnica kulture najsloženiji projekt koje je Ministarstvo dosad provodilo, budući da povezuje kulturu, lokalni razvoj, turizam i brojna druga područja. „Drago nam je da pripreme za projekt dobro napreduju te pratimo sve napore Rijeke i financijski i svakom drugom smislu. S današnjim potpisivanjem Vlada je na oko 47% sredstava koje smo se obvezali osigurati od kraja projekta, a treba istaknuti da je ovo jedinstvena prilika za promociju Hrvatske jer će se 2020. godine po prvi put dogoditi da jedna država istovremeno predsjeda Europskom unijom i ima grad koji je prijestolnica kulture“, rekla je Obuljen Koržinek, dodavši kako je EPK jedinstvena prilika, koju će Vlada u suradnji s Gradom i Primorsko-goranskom županijom, ali i drugim gradovima, umjetnicima i kreativcima iskoristiti za poticanje razvoja kvarnerskog područja te promociju hrvatske kulture.


Svi oni zaboravljaju , namjerno ili ne, da je EU Parlament izglasao je još jednu Rezoluciju 19.rujna 2019.godine po kojoj je  komunizam totalitarni  režim,  isto zlo kao i fašizam ili nacizam. Točno kako sam pisala prije nešto više od godinu dana, opominje Lili Benčik u svojoj kolumni.

Po toj Rezoluciji EU Parlament izražava zabrinutost;

17. izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola;

18. napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava;

Vlada RH, Sabor i  Predsjednica RH potpuno su se oglušili na tu Rezoluciju, kao i na sve prije, pa sada imamo kao glavnu “atrakciju” u  Rijeci  Prijestolnici  kulture,  zvijezdu petokraku na Riječkom neboderu! Još ministrica kulture brani tu” atrakciju ” kao ” nećemo cenzurirati umjetnike  u kojoj ministar ili neki komesar neće odlučivati što će raditi  neki umjetnik.” Po tome su slobodno mogli staviti veliko U, kukasti križ ili fascio, kada “nećemo cenzurirati umjetnike”, jer to su sve simboli totalitarnih zločinačkih režima ; komunizma, nacizma i fašizma!https://www.braniteljski-portal.com/za-hrvatsku-bez-svih-totalitarnih-simbola-bez-javne-i-nedvosmislene-osude-komunizma-u-hrvatskoj-nece-zavrsiti-2-svjetski-rat-i-nema-mira

Međutim se jučer ministrica Obuljen Korinžek predomislila , jer su u Vladi procijenili da bi sve ovo moglo izmaknuti kontroli te da se ministrica obrati hrvatskoj javnosti kojoj ista  daje sljedeću izjavu;

-Ministrica Obuljen Koržinek kaže da je Instalacija “Spomenik crvenoj Rijeci”u Rijeci izvedena mimo zakonom propisane procedure…

Instalacija “Spomenik crvenoj Rijeci” postavljena na krov Riječkog nebodera izvedena je mimo zakonom propisane procedure, rekla je u ponedjeljak ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenivši da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe…

“Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure”, objasnila je ministrica Obuljen Koržinek na upit Hine.

——————————

Podsjetimo;

Obzirom da je Hrvatska pravna država i sve alate u svojim rukama ima hrvatska Vlada koje je dijelom i ministarstvo medija i kulture i MUP, za očekivati je da će već danas tu totalitarističku i komunističku crvenu zvijezdu koja je ilegalno postavljena na neboder u Rijeci, organi sigurnosti već danas skinuti sa nebodera i maknuti je na nevidljivo mjesto, da se ne bude duhovi onih kojima je upravo pod ovim komunističkim simbolom i devedesetih nanesena velika tuga, bol, razaranje domova, ubijanje najbližih u srpskoj agresiji na Hrvatsku.

Ukoliko to neće ispoštovati Vlada i MUP , moguće je da se dogodi poneki samostalni ili organizirani istup i način skidanja ovog totalitarističkog simbola u Rijeci te da se netko izvrgne pogibelji. Stoga-Taj totalitaristički simbol treba odmah maknuti sa nebodera, a koji je posve ilegalno postavljen, kako je ustvrdila ministrica Obuljen.

Da slučajno ne bi došlo do nekakvih neželjenih eskalacija , obzirom da smo kao članica EU, i pravno “uređena” država, za očekivati je da će se taj totalitarni simbol već danas skinuti sa nebodera da ne rastu dodatne tenzije koje ne vode ničem dobrom.

M.M. / T.H.Vezane vijesti;

Ministrica Obuljen Koržinek kaže da je Instalacija “Spomenik crvenoj Rijeci”u Rijeci izvedena mimo zakonom propisane procedure


Podijeli

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here