Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

 “Teleoperateri su iznad zakona RH”

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj poručio je u utorak na konferenciji za novinare , održanoj u Vrbanima u blizini trgovačkog centra na čijem se krovu nalaze bazne stanice kako je dosta njihove samovolje te najavio da će se na sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo razmatrati njegov prijedlog izmjene Zakona o gradnji da se za postavljanje tih stanica i antenskih stupova mora imati građevinska dozvola.

“Teleoperateri su iznad zakona RH”

Podsjetio je kako mu premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru nije odgovorio na zastupničko pitanje zašto za postavljanje baznih stanica nije potrebna građevinska dozvola i zašto teleoperateri ne plaćaju pravo služnosti kao u zemljama iz kojih dolaze, Njemačkoj i Švedskoj, kao i drugim zemljama članicama EU. Ustvrdio je, kako je to pitanje bolje uređene čak i u nekim nečlanicama EU, primjerice Srbiji i Crnoj Gori.

Očekujemo da Vlada služi narodu, a ne teleoperaterima koji ostvaruju najveću maržu, od 42 posto, upravo u Hrvatskoj, među svim zemljama članicama EU, a ne ulažu u digitalnu mrežu, nego nezakonito postavljaju bazne stanice ne poštujući hrvatske propise i ponašaju se kao da je Hrvatska njihova kolonija, istaknuo je Bulj.

Upozorio je da se bazne stanice postavljaju na škole, dječje vrtiće, bolnice, naseljena mjesta pa čak i na zvonike crkava, a dopušteno zračenje je u Hrvatskoj 837 puta veće nego primjerice u Beču ili Parizu. Pozvao je na korištenje sredstava iz fondova Europske unije i izgradnju digitalne mreže u RH, a ne da teleoperateri nezakonito postavljaju bazne stanice, posebice Hrvatski telekom kojeg je nazvao monopolistom. Dodao je da njegov zahtjev podržava udruga Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ).

Članica Upravnog odbora HUZEZ-a  Ankica Kosovec-Krželj, ustvrdila je kako je bazna stanica na jednom trgovačkom centru u naselju Vrbani postavljena protivno Generalnom urbanističkom planu (GUP) i bez uporabne dozvole što je, kako tvrdi, potvrdio i nadležni gradski ured.

“Teleoperateri su iznad zakona RH”

Bazne stanice se postavljaju temeljem glavnog projekta, a koji bi trebao imati dozvole svih javnopravnih tijela, no to nitko ne kontrolira, upozorila je Krželj. Dodala je kako imao vrlo liberalne propise koji se bahato krše te da se kiosk ne može postaviti bez potrebnih dozvola, ali bazna stanica očito da, upitavši zašto Ministarstvo graditeljstva na to ne reagira. Također je rekla kako nisu dobili ni odgovor iz Ministarstva zdravstva na upit građana o štetnosti zračenja bazne stanice Vrbani.

S tim u vezi liječnica Branka Rožić rekla je kako je više studija pokazalo da  zračenje ima niz loših učinaka na zdravlje ljudi, a i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napominje da potencijalno izazivaju rak. Nedopustivo je da se u stambenom naselju okruženom dječjim vrtićem i osnovnom školom dopušta gradnja bazne stanice koja štetno utječe na zdravlje stanovnika, naglasila je Rožić. 

Konferenciji su nazočili i predstavnici udruge građana koje se godinama bore da se s trgovačkog centra u Vrbanima ukloni bazna stanica teleoperaterske tvrtke, od kojih su neki i na svojim balkonima izvjesili transparente sa ispisanim porukama negodovanja na kojima to traže od Vlade.H

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − 2 =