Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Bugarski ustavni sud presudio je 27. srpnja da je Istanbulska konvencija u suprotnosti s bugarskim Ustavom, prenosi portal The Sofia Globe

Iako je vladajuća stranka GERB na čelu s premijerom Borrisovim zastupala ratifikaciju, pod pritiskom koalicijskog partnera (Ujedinjeni patrioti) te oporbe poslali su pitanje o ustavnosti Konvencije Ustavnom sudu, očekujući kako će Sud potvrditi njihovo pozitivno stajalište glede Konvencije.

Ustavni sud je tako na temelju zahtjeva 75 parlamentarnih zastupnika koji su u travnju ove godine zatražili da se ocijeni ustavnost Istanbulske konvencije, odnosno je li ona u skladu s čl. 46. Ustava koji određuje brak kao “slobodnu zajednicu žene i muškarca”, presudio kako je Konvencija suprotna bugarskom Ustavu.

Ratifikacija Konvencije, koja je Parlamentu predložena početkom ove godine, ne samo da je naišla na snažno protivljenje zastupnika vladajuće koalicije, već i od najveće oporbene stranke – socijalista, koji su zahtijevali plebiscit glede Konvencije, te Bugarske pravoslavne Crkve i šire javnosti.

“Definiranjem roda kao društvenog konstrukta u Konvenciji, spolne granice muškaraca i žena se relativiziraju, a ako društvo izgubi sposobnost razlikovanja žene i muškarca, borba protiv nasilja nad ženama ostaje samo formalna, ali neispunjena obveza.”, stoji u odluci koju je podržalo osam ustavnih sudaca, dok je njih četvoro bilo protiv.

Ustavni sud je utvrdio kako odredbe čl. 3. i 4. Konvencije, na koje nije moguće staviti rezerve, nameću nove “rodne” koncepte koji su u suprotnosti s Ustavom.

“[Konvencija] otvara put za uvođenje koncepta ‘roda’ i ‘rodnog identiteta’, što će zahtijevati uspostavljanje postupaka kojima se omogućuje pravno priznanje ‘roda’ različitog od spola, što je u suprotnosti s Ustavom”, naglašeno je u odluci.

Ustavnom sudu je problematično što jednom ratificirana i objavljena Konvencija kada stupi na snagu postaje nadređena nacionalnom zakonodavstvu s kojim nije u skladu. Na temelju navedenih, ali i drugih argumenata detaljno razrađenih u odluci, Ustavni sud je presudio kako Istanbulska konvencija sa svojim sadržajem nije u skladu s bugarskim Ustavom.

Podsjetimo kako je Hrvatski sabor, pod pritiskom premijera Plenkovića i njegovog koalicijskog partnera HNS-a te SDP-a i njima bliskih udruga, 13. travnja sa 110 glasova “za”, 2 “suzdržana” i 30 “protiv” ratificirao Istanbulsku konvenciju, unatoč snažnom te argumentiranom protivljenju velikog dijela građana, znanstvenika, stručnjaka, političara, udruga te Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica.

A.G.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

  1. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − devet =