Broj Srba u Vukovaru pao ispod 30%. Nema više ćirilice jer sad ne ostvaruju pravo na nju.

S obzirom na to da je srpska nacionalna manjina prema novom popisu pala ispod jedne trećine više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici te nacionalne manjine...

razbijena ćitrilična ploča u Vukovaru-foto-facebook-arhiva
Podijeli

Prema zadnjim statistikama iz 2021. čija su izvješća upravo gotova a ona govore da je u Vukovaru 29.70% Srba što znači da više nemaju pravo na ćirilicu jer su pali ispod 30%, tzv. dvojezičnih natpisa oko kojih se je digla bura prošlih godina. Što li će se sada dogoditi u Vukovaru ovisi o političkom gledištu nadležnih političara.

Ono što podosta zabrinjava jest statistika koja govori da u RH ima 10% manje stanovnika nego na prošlom popisu iz 2011. god. Dakle, nedostaje oko 410 000 stanovnika koji su vjerojatno silom prilika izbjegli u druge zemlje EU-a ili SAD-a i Kanade.

Našu Vladu niti jedan od ovih podataka ne brine…? to što smo iščezli za pola milijuna ljudi, to nikog nije briga…. To što zakonski više ćirilica nije pismo kojim bi se trebalo pisati u Vukovaru i gdje više natpisi ne bi trebali biti dvojezični, nije niti to briga samu Vladu?

Popis iz 2021. pokazao je da u Vukovaru ukupno živi 23.175 stanovnika, među kojima je 14.605 Hrvata ili 63,02 posto i 6890 Srba ili 29,73 posto. Prema popisu iz 2011. u tom je gradu živjelo 34,87 posto Srba.

S obzirom na to da je srpska nacionalna manjina prema novom popisu pala ispod jedne trećine više ne ostvaruje pravo na ravnopravnu službenu uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici te nacionalne manjine…

Naime, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002. ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice, što više nije slučaj u Vukovaru.

Uredio – Z.S.


Podijeli