Britanski zastupnici podržali plan Borisa Johnsona: Napuštamo EU 31. siječnja…

358 zastupnika glasalo je za, a 234 protiv...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Britanski zastupnici podržali su prijedlog premijera Borisa Johnsona da Velika Britanija napusti EU 31. siječnja…

358 zastupnika glasalo je za, a 234 protiv prijedloga sporazuma o izlasku iz EU-a koji sada ide na daljnju proceduru u parlament.

“Na toj točki brexit će biti obavljen, bit će gotovo”, rekao je u svom obraćanju prije glasanja Johnson.

“Žalosna priča od prošle tri godine doći će svom kraju i moći ćemo ići dalje”, dodao je Johnson.

Zakon učvršćuje Johnsonovo izborno obećanje da Brexit službeno počne 31. siječnja te da se pregovara o sporazumu o budućim odnosima sa EU do kraja sljedeće godine.

Radikalan plan vlade

Johnson je u četvrtak predstavio radikalan plan rada svoje nove vlade koji predviđa brzi brexit, nove trgovinske sporazume i preobrazbu zemlje kako bi se opravdalo povjerenje birača koji su mu omogućili uvjerljivu izbornu pobjedu.

Samo tjedan dana nakon što je Johnsonova Konzervativna stranka osvojila najveću parlamentarnu većinu od Margaret Thatcher 1987., kraljičin govor otkrio je pojedinosti njegovih planova za zemlju nakon više od tri godine brexit sage.

Johnson želi ispuniti očekivanja birača sjeverne i središnje Engleske koji su glasali za njega umjesto za oporbene laburiste za koje tradicionalno glasaju.

Među iznesenim obećanjima su povećanje potrošnje za zdravstvo, više kazne za nasilna kaznena djela i jačanje radničkih prava, a glavni prioritet sažet je u njegovu predizbornom sloganu da će “provesti brexit”, što potvrđuje da će Britaniju izvesti iz EU-a 31. siječnja.

Nema produljenje prijelaznog razdoblja

Ovaj prijedlog onemogućit će daljnje produljenje prijelaznog razdoblja u kojem Velika Britanija više nije u EU, ali još uvijek slijedi mnoga pravila Europske unije, piše BBC.

Premijer je izjavio da je zemlja sada “korak bliže realizaciji Brexita”.

Vođa laburista Jeremy Corbyn kazao je svojim zastupnicima da glasaju protiv, rekavši da postoji “bolji i pravedniji način” izlaska iz EU-a, ali njih šestero je ipak podržalo prijedlog vlade.

Vođa laburista Jeremy Corbyn kazao je svojim zastupnicima da glasaju protiv, rekavši da postoji “bolji i pravedniji način” izlaska iz EU-a, ali njih šestero je ipak podržalo prijedlog vlade.

Promjene u prijedlogu

Ovo su najvažnije promjene uvedene u raniji prijedlog koji je Donji dom parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva podržao u listopadu, ali ga je kasnije povukla vlada:

– Zakonska zabrana produljenja prijelaznog razdoblja koji bi trebao trajati najkasnije do 31. prosinca 2020. godine, a tijekom kojeg će se pregovarati o trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i EU-a;

– Dozvola još većem broju britanskih sudova da nakon Brexita preispitaju presude Europskog suda pravde koje su zadržane u britanskom zakonu;

– Ministri trebaju podnositi godišnje izvješće parlamentu o sporovima s EU-om;

– Prijedlog zakona više ne sadrži prijašnju klauzulu o poboljšanju prava radnika.H

/T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × jedan =