Brigada kojoj Hrvatska puno duguje

Na stočnoj placi u Gospiću 25. kolovoza 1991. postrojene su 25. i  26. satnija Zbora narodne garde, prva organizirana oružana sila koja se suprostavila...

Podijeli

Obilježavanje 26 godina od osnutka 118. brigade ZNG Gospić, 25. listopada započelo je svetom misom zadušnicom za 73 poginula branitelja ove postrojbe. U katedrali Navještenja blažene djevice Marije  za duše poginulih propadnika 118. br. ZNG, kao i za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, molio je vlč. Stjepan Zeba, svećenik koji je na početku Domovinskog rata vodio župu u Bilaju.

-Vi, hrvatski branitelji najbolje znate koliko je bilo teško i  časno braniti Domovinu, svoju vjeru  i svoj dom. Izdržali ste sve kušnje, napade nadmoćnijeg nepreijatelja i dokazali kako se voli svoje, kako se brani kućni prag, kako se voli i štuje Domovina. U tim teškim trenucima mnogi su prolili krv, mnogi su nažalost poginuli. Dugujemo im vječnu zahvalnost. Čuvajmo uspomenu na te hrvatske sinove, na  našu braću i  njihovo djelo- slobodnu Hrvatsku, rekao je tijekom propovijedi vl. Stjepan Zeba.

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata vijenac je naprije položilo izaslanstvo Kluba 118. brigade ZNG-a koje je predvodio  predsjednik Pajo Brkljačić. U ime Ličko-senjske županije poginulima su se poklonili župan dr. Darko Milinović, predsjednica Županijske skupštine Nada Marijanović, zamjenici župana Renata Hodak i Vice Nekić, kao i bivši župan i dragovoljac Domovinskog rata Milan Kolić. Uslijedila su izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Gospića, Općine Perušić i izaslanstvo PU ličko-senjske. Riječi molitve predvodio je vlč. Stjepan Zeba. Komemoracija je nastavljena kod spomen-biste prvog hrvatskog predsjednika i ratnog vrhovnika dr. Franje Tuđmana.

Na stočnoj placi u Gospiću 25. kolovoza 1991. postrojene su 25. i  26. satnija Zbora narodne garde, prva organizirana oružana sila koja se suprostavila višestruko brojnijem i bolje naoružanom neprijatelju. Ove su postrojbe  sa početnik 270 dragovoljaca uskoro prerasle u 118. brigadu ZNG, postrojbu koja je jedna od najzaslužnijih u obrani Gospića i  ovog dijela Hrvatske.

Foto V.V

D.K


Podijeli