Brat poginulog poljskog predsjednika Kaczynskog izazvao incident u parlamentu

Poljski parlament koji se spremao usvojiti kontroverznu reformu Vrhovnog suda prekinuo je rad u noći na srijedu nakon nasilnog ispada konzervativnog čelnika Jaroslawa Kaczynskog prema oporbenim zastupnicima.

Podijeli

On je optužio oporbene zastupnike da su “uništili, ubili” njegova brata blizanca, bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog, poginulog u zrakoplovnoj nesreći 2010.

Šef Konzervativne stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS) bio je očajan što oporba koristi ime njegova brata kako bi dodatno dala težinu svojim kritikama na račun nacrta reforme Vrhovnog suda.

Nazivajući ih “izdajničkim gubicama”, poručio je oporbi: “Vi ste ga uništili, ubili! Vi ste ništarije!”. Potom je zastupnici koja mu je htjela odgovoriti rekao “marš”.

Nekoliko minuta kasnije u burnom ozračju predsjednik donjeg doma objavio je prekid rada do srijede ujutro.

Parlament u kojem je PiS većinska stranka u oba doma, trebao bi bez problema usvojiti novi zakon o Vrhovnom sudu.

Tekst je dio šire kontroverzne reforme pravosudnog sustava koji kritizira centristička oporba i pripadnici civilnog društva, kao i Bruxelles.

Europska komisija trebala bi u srijedu objaviti procjenu stanja u Poljskoj. “Pratimo stanje s velikom zabrinutošću”, rekao je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas u utorak, dodajući da u srijedu neće biti donesena nikakva odluka.

“To će biti samo politička rasprava”, pojasnio je jedan europski dužnosnik.


Podijeli