BRANITELJI UPUTILI OTVORENO PISMO MINISTRIMA MEDVEDU I KUJUNDŽIĆU!…Mi smo svoje napravili u Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu!

Mi smo svoje napravili u Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U dnevnom tisku pojavila se informacija kako  ove godine u primjenu kreće Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća . Na preventivne  niskodozne CT preglede koji zrače bitno manje od klasičnog CT-a prema planu će se pozivati aktivni pušači u dobi od 50 do 75 godina. Nacionalni program će trajati od 2019. do  2023. godine. Navedeni CT-pregledi radit će se samo u bolnicama u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Dubrovniku,  Zadru, Virovitici , Puli i u Thalassotherapiji Opatija…

-BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI ZA HRVATSKE BRANITELJE… 

Pozdravljamo provođenje Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća.

Prije neki dan zajednički ste potpisali Sporazum o suradnji na provođenju programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2019. godinu.

Tom prilikom ministar Medved istakao je podatak kako je njegovo Ministarstvo tijekom 2017. i 2018. godine uputilo oko 145.000 pisanih poziva hrvatskim braniteljima kako bi se odazvali pregledu zbog očuvanja, unaprjeđenja i kontrole zdravlja. Na sistematske preglede od početka njihova provođenja 2016. godine odazvalo se  i pregledano je ukupno 41.675 hrvatskih branitelja. Ministar Kujundžić tom prilikom naglasio je kako je zahvaljujući tom programu u 2018. godini otkriveno 450 zloćudnih bolesti, te kako zahvaljujući upravo ovim pregledima kojima se bolesti otkrivaju u ranoj fazi sačuvani su mnogi životi hrvatskih branitelja.

Kao što vam je poznato gospodo ministri, hrvatski branitelji imaju velikih zdravstvenih problema koji dovode do prerane smrti, usprkos od prije tri godine uvedenih sistematskih pregleda. U zadnje tri godine umrlo je više od 12.000 hrvatskih branitelja, od čega najviše ( 40,3 % ) od raznih oblika novotvorina, najviše od raka pluća ( 14 % ).  Prosječno doživljena starost umrlih hrvatskih branitelja zadnje tri godine kreće se oko 60 godina života.

Kao što sami znate u sistematskom pregledu za hrvatske branitelje jedan od pregleda je i RTG pluća, te PSA. Unatoč uvođenju sistematskih pregleda smrtnost hrvatskih branitelja se ne smanjuje, posebno se ne smanjuje broj umrlih od raznih oblika novotvorina ( 40,3 % ) i u tome smrt od raka pluća ( 14 % ). Vidljivo je kako nešto nedostaje u sistematskim pregledima. Je li dovoljan pregled RTG pluća kako bi se otkrio rak pluća. Izgleda kako nije. Zato vas ovom prilikom javno pozivamo da zajedničkim snagama uradite nešto kako hrvatski branitelji ne bi prerano umirali , a naročito od raka.

Kao što sami znate trenutno najveći dio još živih hrvatskih branitelja u životnoj je dobi od 45 do 55 godina života. Manji dio je stariji od 55 godina života. Kao što kaže ministar Kujundžić,sistematskim pregledima kojima se bolesti otkrivaju u ranoj fazi mogu se sačuvati mnogi životi hrvatskih branitelja. Pa idemo gospodo ministri nešto više uraditi na tom planu, jer svi vidimo da ovo do sada nije dosta.

Vidimo kako će se raditi probir i rano otkrivanje raka pluća za opću populaciju, gdje je smrtnost od raznih oblika novotvorina 26 % i to u kliničkim i općim bolnicama koje imaju nove niskodozne CT uređaje. Kao što sami znate u Republici Hrvatskoj postoje i bolnice za hrvatske branitelje i to :

Opća i veteranska bolnica „ Hrvatski ponos „ Knin

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana

Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin

Opća i županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana

Kao što se vidi navedene bolnice su raspoređene po cijeloj Republici Hrvatskoj i dostupne hrvatskim braniteljima. Problem je samo što nemaju niskodozne CT uređaje.

Pozivamo vas da zajedničkim snagama nabavite niskodozne CT uređaje za navedene bolnice i u sklopu Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća uključite i hrvatske branitelje koji bi navedene preglede obavili u braniteljskim ( veteranskim ) bolnicama.

To je potrebno uraditi što prije i u što kraćem roku, jer je braniteljska populacija najviše ugrožena raznim oblicima novotvorina, a u sklopu toga najviše od raka pluća.

Samo ćemo tako sačuvati mnoge živote hrvatskih branitelja.

Kao što je naveo ministar Medved, problem je i u odazivu hrvatskih branitelja na sistematske preglede. Pozvano je 145.000 hrvatskih branitelja , a odazvalo se samo 41.675 hrvatskih branitelja. Zato je potrebno nešto uraditi i po tom pitanju.

Pozivamo vas da zajedničkim snagama svojih ministarstava organizirate javnozdravstvene kampanje usmjerene prema hrvatskim braniteljima . Javnozdravstvene kampanje preko elektroničkih medija, brošura, letaka , plakata, trebale bi hrvatske branitelje upoznati s opasnošću od obolijevanja od raznih oblika novotvorina, najviše od raka pluća, te ih educirati o prevenciji bolesti i pozvati ih na sistematske preglede.

Samo tako udruženim snagama i aktivnom javnozdravstvenom politikom usmjerenom prema braniteljskoj populaciji možemo smanjiti smrtnost braniteljske populacije od raznih oblika novotvorina, a posebno od raka pluća i sačuvati živote mnogih, još živih, hrvatskih branitelja.

Gospodo ministri, vi ste na funkcijama i raspolažete resursima kojima možete to napraviti.

Mi smo svoje napravili u Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu.

Sad ste vi na potezu. Nemojte nas iznevjeriti .  Nemate na to pravo.

Pismo je potpisao,

PREDSJEDNIK PODRUŽNICE-PHR-RH

Tomislav Čolak

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva + trinaest =