BRANITELJI UPUTILI DRAMATIČNO PISMO MINISTRU HRVATSKIH BRANITELJA-NE RADITE ANALIZU SMRTNOSTI NI OBOLJENJA HRVATSKIH BRANITELJA OD ZLOĆUDNIH BOLESTI…

U Republici Hrvatskoj godišnje umire 2900 osoba od raka pluća, što znači kako je svaki četvrti od umrlih, hrvatski branitelj !...već niz godina broj umrlih hrvatskih branitelja raste i iako je već sredina 2022. g. nažalost potpune podatke o umrlim hrvatskim braniteljima imamo samo za 2020. g. kada ih je umrlo prema Ljetopisu HZJZ-o 5.686 ( u što nisu uračunati hrvatski branitelji koji nisu tražili pokop uz vojne počasti ili njihove obitelji refundaciju troškova pokopa). Umrlo ih je najmanje 5.686 ili 15,6 svakog dana u dobi znatno manjoj od očekivanog trajanja života u Republici Hrvatskoj....

Podijeli

Dramatično pismo uputila je Podružnica PHR u kojem stoji da se Ministarstvo hrvatskih branitelja ne skrbi na adekvatan i učinkovit način o hrvatskim braniteljima koji imaju razne oblike tumora…Pismo u cijelosti u nastavku…

OTVORENO PISMO MINISTRU HRVATSKIH BRANITELJA

Poštovani gospodine ministre,

već niz godina broj umrlih hrvatskih branitelja raste i iako je već sredina 2022. g. nažalost potpune podatke o umrlim hrvatskim braniteljima imamo samo za 2020. g. kada ih je umrlo prema Ljetopisu HZJZ-o 5.686 ( u što nisu uračunati hrvatski branitelji koji nisu tražili pokop uz vojne počasti ili njihove obitelji refundaciju troškova pokopa).
Umrlo ih je najmanje 5.686 ili 15,6 svakog dana u dobi znatno manjoj od očekivanog trajanja života u Republici Hrvatskoj.

Nije moguće usporediti broj umrlih hrvatskih branitelja s cijelom populacijom jer ni do danas nadležni nisu napravili dobno standardiziranu analizu.
Od 5.586 umrlih u 2020. g. od raznih oblika raka umrlo je 1997 hrvatskih branitelja od čega 658 od raka pluća.

U Republici Hrvatskoj godišnje umire 2900 osoba od raka pluća, što znači kako je svaki četvrti od umrlih, hrvatski branitelj !

Već nekoliko godina provode se sistematski pregledi za hrvatske branitelje koji uključuju: laboratorijske pretrage, EKG, RTG prsnih organa, internistički pregled , UZV abdomena i prostate, što se pokazalo nedovoljnim što se tiče i kvalitete i kvantitete pregleda.

Za prevenciju malignih bolesti postoje propisani pregledi koji značajno smanjuju smrtnost postavljanjem pravodobne dijagnoze a dijagnostička metoda niskodoznim CT uređajem broj umrlih od karcinoma pluća po svjetskoj literaturi smanjuje za 25 %.

Osobe s predispozicijom za dobivanje ove zloćudne bolesti su stare između 50 i 75 godina života, koje imaju tzv. 30 pušačkih godina ili su prestale pušiti unutar 15 godina.
Danas je gro hrvatskih branitelja u toj dobnoj skupini, a nažalost najveći dio su pušači ili su prestali pušiti.

Danas u 16 hrvatskih zdravstvenih ustanova postoje niskodozni CT uređaji ( CT koji manje zrači ali je ipak dovoljan da na plućima primijeti i najmanju promjenu u smislu karcinoma ).
Ukoliko se karcinom pluća otkrije kada je on mali i operabilan, tada je i preživljavanje od ove opake bolesti izvjesnije.

Molimo vas gospodine ministre da što hitnije u sistematski pregled hrvatskih branitelja uključite i dijagnostičku pretragu niskodoznim CT uređajem te tako omogućite spašavanje života još živih hrvatskih branitelja.

Republika Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja ne smije pasti na ispitu o zdravstvenoj skrbi za hrvatske branitelje.

UDRUGA PRVi HRVATSKI REDARSttVENIK
PODRUŽNiCA ŠIBENSKO‐ KNINSKA

PREDSJEDNIK PODRUŽNICE PHR

Tomislav Čolak

PHRPDF

 

 


Podijeli